Передплата 2024 «Добра кухня»

Сальто над прірвою

Олег Верняєв приніс Україні перше «золото» Олімпіади в Ріо!

Жереб розсудив так, що в олімпійському фіналі на брусах лідер кваліфікації Олег Верняєв (на фото) виступатиме шостим. А значить, бачитиме, як його хороший друг, американець Денел Лейва, з розкішною амплітудою виконає свою комбінацію, приземлиться у доскок і радітиме щедрим 15,900 балам.

А далі як румунський гімнаст Андрей Мунтян акуратно пройде свою доволі просту (6,6) за олімпійськими мірками програму і отримає від суддів 15,600. Як із цирковою ефектністю нанизуватиме на бруси одне сальто за іншим китаєць Ден Шуді, який у Ріо уже приміряв “бронзу” у командній першості. Одне сальто, подвійне зігнувшись, він таки завалить, а за кілька секунд ще й змаже приземлення, через що залишиться без медалі (15,766).

З усіх сил концентруючись на власній програмі, Олег усе ж не зможе не помітити, як на завершальному елементі впаде його головний конкурент і володар найскладнішої на сьогодні програми у світі (7,4) Ю Хао з Піднебесної. Той самий, який на минулому чемпіонаті світу у Глазго в останній момент відібрав у нього перемогу. У підсумку один з головних фаворитів опустився на останнє, восьме місце (14,833). За крок до власного виходу на поміст, піднявши погляд на табло, підопічний Геннадія Сартинського побачить, що чинному чемпіону Європи у цьому виді росіянину Давиду Белявському судді поставили 15,784: гімнаст, який славиться легкістю і чистотою виконання, цього разу був не таким бездоганним, як зазвичай.

Над Лейвою і Белявським, які зая­вили програми з базовою складністю 6,9, донеччанин мав 0,2 переваги. От тільки б утримати цю перевагу, коли від хвилювання дерев’яніє тіло. Лише Верняєв знає, чого вартує нівелювати відхилення від вертикалі на стійках, а на приземленні намертво вчепитися ступнями у мат. “Вєрний, ти тільки стій!” — чулося з трибун, обвішаних синьо-жовтими стягами. І він вистояв, перемігши хвилювання, закони фізики та всіх суперників. 16,041 — його далеко не найвищий бал. Але цього цілком вистачило для перемоги. Кубинець Манріке Ларде, який, як і Верняєв, заявив базу 7,1, дивом уник падіння (15,625). Далеким від японського еталона був гімнастичний ювелір Ріохей Като (15,233). На “золото” українця більше ніхто не міг спокуситися.

У фінал на кільцях Ігор Радівілов потрапив майже випадково. Після того, як вибули з боротьби два фіналісти у цьому виді (француз Саїд Аїт травмувався на опорному стрибку, а голландця Юрі ван Гелдера вигнали з олімпійської збірної за пияцтво), “зелене світло” отримали два запасні, першим з яких і був наш Радівілов. На кільцях, граючи м’язами, підопічний В’ячеслава Лаврухіна виглядав, як грецький бог. Чисто й елегантно відпрацювавши свою комбінацію, яка за складністю нічим не поступалася програмам лідерів, він дозволив собі лише одну невеличку похибку, на подвійному сальто кутом. Упіймавши доскок, маріуполець скинув руки вгору: виконана робота заслуговувала на високу оцінку. Та протоколи зафіксували лише 15,466 — це п’ятий результат. Останні три роки Феміда чомусь уперто ігнорує чемпіона Європи-2013 у цьому виді.

Своє прізвище Радівілов записав до історії гімнастики в опорному стрибку. Він таки наважився на свій фірмовий стрибок “переворот вперед — потрійне сальто вперед у групуванні”. Та техком Міжнародної федерації гімнастики дав цьому надзвичайному стрибку базову “вартість” лише 7,0. Тобто потрійне сальто, яке з точки зору біомеханіки виконати складно навіть теоретично, лише на 1,4 бала “дорожче” за подвійне. За усіма підрахунками, сподівалися українські фахівці, елемент має усі підстави щонайменше на 8,0. Дебют стрибка у Ріо виявився вдалим: The Radivilov зарахували. Хоча і зняли чимало за похибку на приземленні (14,933). Свій другий, шестибальний стрибок Ігор також виконав з помилкою на приземленні (15,133) і посів у підсумку восьме місце. Олег Верняєв у цьому виді зупинився на п’ятій позиції: аби боротися за місце на п’єдесталі, йому забракло базової складності.

Цікаво, що комплект олімпійських гімнастичних приладів, на яких спортсмени змагаються у Ріо, після завершення Олімпіади поїде до України. Міжнародна федерація гімнастики безкоштовно надасть їх для розвитку цього виду спорту в нашій країні.

Фото НОК України

Схожі новини