Передплата 2024 «Добрий господар»

«Позолочене» «срібло» Верняєва

Легендарному гімнасту Кохеї Утімурі наш гімнаст програв лише 0,1 бала.

20 років тому незадовго до Олімпійських ігор в Атланті гімнастична наставниця Галина Лозинська казала своїй підопічній Лілії Подкопаєвій: «Дивишся фінали світових змагань і розумієш: які ж ви усі прекрасні. Та чемпіонками стають одиниці — ті, які не падають». На Олімпіаді у Ріо пройти усі шість кіл багатоборства без падінь і видимих любительському оку похибок зуміли лише двоє: Король Утімура — шестиразовий чемпіон світу у багатоборстві та абсолютний олімпійський чемпіон Лондона, і 22-річний донецький хлопчина Олег Верняєв — єдиний за складністю програм реальний конкурент японця.

Краще за все про це свідчить результат кваліфікації, яку підопічний Геннадія Сартинського упевнено виграв. Кохеї Утімура мав у рукаві приховані козирі — диво-елементи, які тренував, зачинившись у залі (еліта японської гімнастичної збірної зазвичай ігнорує міжнародні турніри і відео своїх напрацювань не викладає в youtube. Побачити японців у роботі можна лише раз на рік на чемпіонатах світу чи на Олімпійських іграх).

Верняєв же навпаки — приймав усі запрошення на турніри. Не в останню чергу тому, щоб мати змогу потренуватися на якісних приладах і в нормальних умовах (на гімнастичній базі у Кончі-Заспі сучасні прилади встановили тільки наприкінці осені минулого року). Окрім змагального досвіду, українець як бонус здобув суддівські симпатії. Цього привітного хлопця неможливо було не любити. І з часом судді припинили «притискати» Олега. Після його неймовірних перельотів на брусах арбітри вітали Верняєва аплодисментами.

Вільні лідер «синьо-жовтої» збірної відпрацював без видимих помилок (15,033). Японець, який у своїй безрозмірній колекції нагород має «золото» чемпіонату світу та олімпійське «срібло» саме на вільних вправах, отримав 15,766 бала.

У другому виді, махах на коні, головним завданням Верняєва було забути минулорічний чемпіонат світу: тоді він в якусь мить збився з темпу, упав і вибув з медальних перегонів. У Ріо розпочав семибальну комбінацію обережно. Та навряд чи хтось звинуватить його у відсутності розкутості: чітко виконавши усі перемахи, отримав 15,533 і вийшов у проміжному загальному заліку на третю позицію. Утімура перебував на відстані 0,1 бала — його комбінація була напрочуд скромною.

На кільцях, аби не дати суддям приводу для сумнівів, донеччанин витримував після кожного елементу чи зв’язки паузу трішки більшу, ніж обумовлюють правила. Вправи на приладі, який вимагає величезної м’язової сили, негабаритний Олег виконав так чітко і легко, що судді без докору сумління намалювали у протоколах 15,300. Навіть Утімура не набрав стільки балів за елегантність: його простішу програму оцінили у 14,733. Олег вийшов на лідерську позицію. Далі були його ударні види — опорний сальтовий стрибок, який завершив «мертвим» доскоком (15,500), і чемпіонські бруси. Довершеність і особливу верняєвську харизматичність на брусах Феміда оцінила найвищим балом того дня — 16,100. Опорний стрибок, високі й чисті піруети, Утімура виграв завдяки більшій складності (15,566). А на брусах випустив свого візаві на півбала вперед (15,600).

Перед вирішальним видом, вправах на поперечині, Верняєв випереджав Утімуру на 0,9 бала. На своєму найсильнішому приладі японець задав такий темп, що непосвяченим у тонкощі побачене могло здатися дивовижним калейдоскопом. Видихнувши разом з Утімурою, судді вивели йому заслужені 15,800. Поперечина ніколи не була сильним видом Верняєва. Олегу для загальної перемоги цілком вистачало 15,000. Він витримав це неймовірне напруження, не схибив. Єдиною помилкою був неідеальний зіскок. Приземлившись, Олег підняв руки вгору і на всі легені вдихнув цю, здавалось би, вже завойовану перемогу. Але… 14,800 на табло. І друге олімпійське «золото» абсолютної першості ціною 0,1 бала кладе до японської скарбнички Утімура.

Багато кому того вечора здалося, що зазвичай прихильні до Верняєва судді цього разу не оцінювали українця, а виставили потрібний бал, аби догодити легенді. «Це не так, - запевняє Верняєв. — Скільки поставили, стільки й заслужив. Як каже мій тренер, якщо зняли, значить є за що». «Помилка на зіскоку вартувала Олегу 0,3, - розмірковує Геннадій Сартинський. — Вона вирішила долю золотої медалі. Усе справедливо».

Утімура зазвичай усіх своїх опонентів перемагає з розгромним рахунком, де лік іде не на десяті, а на бали. «Олег виступив дивовижно, - сказав Кохеї сайту Міжнародної федерації гімнастики. — В один момент я подумав, що програв».

Третім у чемпіонській компанії став Макс Вітлок, який приніс Британії першу медаль у гімнастичному багатоборстві за останні 108 років. Олег Верняєв пробився до фіналів у п’яти видах, його товариш по команді Ігор Радівілов претендує на нагороди у двох — в опорному стрибку та на кільцях.

А тим часом...

Український гімнаст Олег Верняєв демонстративно відмовився давати коментарі пропагандистським телеканалам Росії. Кореспондент гукнув нашого спортсмена після церемонії нагородження. Той до нього підійшов, проте коли побачив мікрофон з написом “Росія”, розвернувся і пішов у роздягальню.

Фото FIG