Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відстрілялись...

Українські снайпери зупинилися за межами фіналів.

Тренери стрілецької збірної України перед Іграми запевняли: кожен з когорти “синьо-жовтих” снайперів має всі підстави претендувати на олімпійський фінал. А лідерці світового рейтингу Олені Костевич (на фото) “золото” у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м пророкували навіть міжнародні спортивні аналітики та букмекери. У передолімпійський рік чернігівка з жодного старту не поверталася без нагород. Стабільності 31-річної українки заздрили суперниці і дивувалися фахівці.

“Я прорахував мінімальний результат, - розповів незадовго до вильоту в Ріо тренер збірної України зі стрільби з пістолета і особистий наставник Олени Ігор Чередінов. - У жінок на пневматиці (вправа ПП-2) потрібно поцілювати у 384-385 очок — цього буде достатньо, аби пройти у фінал. У малокаліберному пістолеті — 583-585 пунктів”. Це той результат, який Костевич показує із заплющеними очима. Зазвичай для міжнародних перемог Олені вистачає її тренувальних показників. Тож не дивно, що після першого, безмедального дня Олімпіади усі погляди українців були сконцентровані на Олімпійському стрілецькому центрі — у чорному колі діаметром 59,5 мм, в яке так влучно зазвичай поцілювала Костевич. Цього разу не судилося: свій результат українка показала лише у другій кваліфікаційній серії. Показники інших трьох серій (94-98-91-95) не дали шансу Оленці продовжити боротьбу у фіналі. Сама спортсменка пояснила невдачу гамором на трибунах, який завадив їй сконцентруватися на стрільбі. Довкола одноосібної фаворитки зібралося найбільше глядачів, які гучно реагували на кожен її постріл. В олімпійської чемпіонки Афін і дворазової бронзової призерки Лондона ще є шанс реабілітуватися — у змаганнях зі стрільби на 25 м.

У чоловічій програмі на місце у фіналі претендувало двоє українців: 33-річний рівнянин Олег Омельчук, в активі якого є перемоги Кубка світу, та львівський вундеркінд — переможець Юнацької Олімпіади та чинний бронзовий призер дорослого чемпіонату Європи Павло Коростильов. Та поцілити у фінальну вісімку нашим хлопцям не вдалося: Омельчук із сумою 577 очок зупинився на 14-й позиції, Коростильов із 572 — на 35-му місці відповідно. У фіналі “золото” взяли на мушку господар Олімпіади Феліпе Алмейде Ву та представник В’єтнаму Хоан Сюань. Перед заключним пострілом заявку на перемогу зробив бразилієць. Його куля влучила у 10,1: Сюаню, аби обійти суперника, потрібно було вибити гросмейстерські 10,4. Непросте завдання. Та в’єтнамець того дня зробив неймовірне: найвідповідальнішим пострілом у своєму житті він влучив у 10,7 (!) і приніс батьківщині першу в її історії олімпійську перемогу.

Найбільш прикрим є дев’яте місце у кваліфікаційних змаганнях зі стрільби з пневматичної гвинтівки на 10 м Наталії Кальниш. Від вісімки фіналісток українка зупинилася на відстані... 0,1 очка (415,8; восьмою кваліфікувалася до фіналу китаянка І Сілін з результатом 415,9).

Фото НОК України.

Схожі новини