Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Букмекери прогнозують українській збірній 22 олімпійські медалі

Якщо вірити букмекерам, перемога у загальнокомандному заліку дістанеться США. Американці мають усі підстави взяти понад 40 нагород.

Кинути виклик «зірчасто-смугастим» може лише одна держава — Китай (вісім років тому на домашній Олімпіаді в Пекіні китайські спортсмени виконали державну місію і очолили неофіційний командний залік). У Ріо піднебесним атлетам фахівці прогнозують понад 30 медалей. На третій сходинці цього віртуального п’єдесталу пошани стоятимуть британці.

А ось щодо четвертого претендента на місце в олімпійському квартеті прогнози спортивних аналітиків розходяться. Одні четверту лінійку рейтингу відводять збірній Німеччини, інші якимось дивом біля підніжжя загальнокомандного призового подіуму бачать знекровлену допінгом Росію, яка за лічені дні до відкриття Олімпіади втратила чи не більшу частину свого бойового складу.

У двадцятку кращих команд світу аналітики вписали і Україну. Незважаючи на те, що у Ріо виступатиме найменш численна команда в історії незалежної України (206 атлетів), агентство Infostrada Sports обіцяє «синьо-жовтій» збірній щонайменше 22 нагороди, шість з яких — найвищого ґатунку. На Іграх у Лондоні кольори українського прапора захищало 245 спортсменів, які у підсумку вибороли 20 медалей.

Медалістом Ігор, за прогнозами цього агентства, стане гімнаст Олег Верняєв. Підопічному Геннадія Сартинського пророкують «золото» на брусах, «срібло» в абсолютній першості і дві «бронзи» - в опорному стрибку та у вправах на коні («срібло» в опорному стрибку букмекери віддають ще одному українцю — Ігорю Радівілову). У Верняєва у Ріо буде особлива підтримка — найстарша гімнастка світу, олімпійська чемпіонка ще барселонської Олімпіади (1992) Оксана Чусовітіна. Ігри у Бразилії стануть для 41-річної (!) узбецької гімнастки сьомою (!) Олімпіадою. «Я обожнюю Олежку, - не приховує захоплення Чусовітіна. — Такий вихований і скромний хлопчина, чудовий спортсмен — таких мало залишилося. Бажаю йому найяскравіших перемог».

У чернігівської стрільчині Олени Костевич олімпійська перемога уперше «сталася» 2004 року, в Афінах. Дівчині тоді виповнилося лише 19. Її суперницею у перестрілці за «золото» була досвідчена сербка Ясна Секаріч, яку визнали найкращим снайпером ХХ століття. Через вісім років у Лондоні учениця Ігоря Чередінова двічі стала бронзовою призеркою: у своєму коронному виді, стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м, а також зі стрільби з малокаліберного пістолета на 25 м. У Ріо Infostrada Sports українці, яка протягом останнього року з кожного старту привозила золоті медалі, пророкує перемогу у пневматичному пістолеті. «Бронзу» у стрільбі з пневматичного пістолета на 10 м віддають Олегу Омельчуку.

«Золото» Україні за прогнозами повинні принести борці — чинний чемпіон світу та Європи «класик» Жан Беленюк (до 85 кг) та чемпіонка світу у вазі до 63 кг Юлія Ткач. «Одна з найбільших переваг Ткач — стабільність, - переконує екс-наставник Юлії Андрій Пістун. — В арсеналі Юлі є атаки, «залізні» дві-три дії, які проходять на будь-яку суперницю. Додайте до цього досвід — Ріо стане її третьою Олімпіадою. Серед усіх претенденток на перемогу у Ріо саме у Ткач є найбільше підстав».

На «бронзу» у турнірі з греко-римської боротьби можуть претендувати Олександр Чернецький (до 130 кг) та Дмитро Тимченко (до 98 кг). У жіночій боротьбі, окрім Ткач, непогані шанси має юна Оксана Гергель (до 58 кг), якій в останній момент повернули олімпійську ліцензію. Не варто скидати з рахунків інших наших борчинь — Аліну Махиню, Аллу Черкасову та Юлію Хавалджи, які не раз втручалися у медальні розбірки престижних світових та європейських турнірів.

Неможливо уявити українського тріумфу без перемог на фехтувальних доріжках. У цьому виді спорту букмекери віддають нам три медалі. Незважаючи на потужну конкуренцію у командному турнірі шпажистів, «золото» аналітики обіцяють підопічним Володимира Станкевича — чинним чемпіонам світу і бронзовим призерам чемпіонату Європи-2016 Богдану Нікішину, Дмитру Карюченку, Анатолію Герею та Максиму Хворосту. На найвищій сходинці п’єдесталу пошани бачать і шаблістку Ольгу Харлан: у світовому рейтингу вона втратила позицію лідерки, однак для багатьох фахівців харизматична дівчина залишається примою. На друге місце може розраховувати команда шаблісток. Та для цього необхідно, аби у фехтуванні кожної з дівчат «склався пазл». За таких умов претендувати на місце на подіумі у командній першості можуть і шпажистки на чолі з Яною Шемякіною. Легкоатлетична збірна може покласти до української скарбнички дві медалі: «срібло» у стрибках у висоту віддають Богдану Бондаренку, а «бронзу» у багатоборстві — Анні Касьяновій.

Уперше на олімпійський п’єдестал пошани мають нагоду піднятися українські «русалки»: у синхронному плаванні бронзові нагороди «світять» дуету Анна Волошина/Лоліта Ананасова, а також «груповичкам». Без права на помилку до Ріо їде гімнастка-художниця Ганна Різатдінова. Аналітики бачать її на третій сходинці подіуму. «Бронзу» пророкують плавцю Андрію Говорову (50 м вільним стилем), важкоатлетці Юлії Паратовій (до 52 кг), та дзюдоїсту-супертяжу Якову Хаммо.

Фото з архіву Олега Верняєва

Схожі новини