Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівські планери — із золотими крилами

З Конотопа, де завершився чемпіонат України серед учнівської молоді з авіамодельного спорту у класі вільно літаючих моделей, львів’яни привезли чотири золоті і одну срібну нагороди.

І уперше нашим авіамоделістам дісталась загальнокомандна перемога.

“Золотий” дубль львів’яни зробили уже у перший день чемпіонату. Та якщо успіх титулованого Дмитра Мерзлякова (клас гумомоторних моделей F1B), в якого уже є чималий досвід міжнародних стартів, був цілком прогнозованим, то виступ дебютанта української першості, Назарія Гука (клас малих планерів F1H), вразив усіх. “Для Назара цей чемпіонат став другим стартом у житті. Минулого року він брав участь у чемпіонаті області у класі найпростіших, схематичних, моделей. А тепер ось став чемпіоном України серед малих планерів”, - пишається підопічним керівник авіамодельного гуртка Центру науково-технічної творчості учнівської молоді Олег Пшеничний. - У чому причини львівського успіху? Наша школа авіамодельного спорту завжди вирізнялася високим рівнем техніки. Я презентую Україну у лаві національної збірної на етапах Кубка світу і зауважую, які моделі готують до запуску світові лідери, які технології впроваджують, які конструкції переважають. І використовую ці новинки у побудові власних моделей, а також допомагаю зробити висококласні планери дітям”.

У другий змагальний день “золотим” став планер (клас F1A) Дениса Чижевського. Свого найзатятішого конкурента, Вадима Горбаня з Полтави, вихованець Олега Пшеничного обійшов на 162 очки. Ще одну нагороду найвищого ґатунку поклав до львівської скарбнички Святослав Громосяк (клас гумомоторних моделей F1G). Лише у заключному турі він вирвав перемогу у дніпровця Максима Сальника.

У класі моделей з двигуном внутрішнього згоряння “срібло” підопічного Степана Копистинського Дмитра Мерзлякова стало дебютним для Львівщини. “Уже багато років на обласних чемпіонатах авіамоделісти не змагаються у цьому класі, який вважається технічно найскладнішим, - пояснює Пшеничний. - Та Дмитро підготував хорошу модель і вирішив посперечатися з визнаними українськими лідерами, якими по праву вважаються харків’яни”.

Фото з архіву Олега Пшеничного

Схожі новини