Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нашим гравцям у Франції треба сподіватися на себе, на фарт. І на волю Божу»

Футбольні фахівці вірять у те, що збірна України на Євро-2016 добереться до 1/8 фіналу. Принаймні...

Усі ми у ці дні «прикипимо» до своїх телевізорів, налаштуємо їх на «французьку» хвилю, щоб насолоджуватися чемпіонатом Європи з футболу. Серед 24 найкращих команд континенту є і хлопці у жовто-синіх строях з тризубом на грудях. У першому матчі, 12 червня, о 22.00, у Ліллі, їм належить зіграти проти світового ґранда — збірної Німеччини. Про перспективи підопічних Михайла Фоменка на Євро-2016 «Високий Замок» розмовляє з людьми, які на футболі «зуби з’їли», знають його не з підручників.

— Чого чекати від української збірної на полях Франції? Вона гучно заявить про себе, приємно здивує, «вистрілить», чи (тьху-тьху!) «вляпається», нічим особливим не запам’ятається?

Стефан РЕШКО, володар Кубка кубків і Суперкубка УЄФА, колишній гравець київського «Динамо» і збірної СРСР:

— І «не вляпається», і «не вистрілить», а зіграє у міру своєї майстерності. Розраховую, що команда Фоменка зуміє вийти зі своєї групи — інакше її виступ буде розцінено як провальний. А далі все залежатиме від наступного суперника. Як мовиться, на все воля Божа…

Мирон МАРКЕВИЧ, головний тренер ФК «Дніпро», фіналіст Ліги Європи 2015 року:

— Хотілося б, щоб наша команда проявила себе якнайкраще. Виглядає вона зараз непогано. Але, як мовиться, поле рівне, м’яч круглий. Найперше треба зосередитися на виході зі своєї групи, а вже потім думати над наступними завданнями. Шанс «вистрілити» у збірної України є. До своєї майстерності нашим хлопцям треба додати трошки характеру.

Василь ШВЕД, екс-форвард львівських «Карпат», батько гравця ФК «Севілья» (Іспанія) Мар’яна Шведа:

— Як на мене, наші справи у Франції багато в чому залежатимуть від того, як зіграємо свою першу гру з німцями. Якщо буде позитивний результат у ній — нічия, а ще ліпше — перемога, тоді зможемо вийти зі своєї групи у наступне коло. Багато у футболі означає ще й така штука, як везіння, фарт. Будемо всі вболівати і тримати кулаки за нашу збірну! Україні зараз дуже потрібні перемоги, вони додали б усім нам позитиву у цей складний час.

— Хто з наших гравців здатен проявити себе «на всі сто», потрапити на олівець до іменитих клубів? А кого у команді Фоменка вважаєте зайвими?

Стефан РЕШКО.«Зайвих» не бачу. Брати їх у команду не було сенсу. Дуже надіюся на наших хлопців, які грають в іноземних клубах і яких зараз збираються купити туди. Їхня індивідуальна майстерність може зіграти вирішальну роль у матчах проти таких сильних суперників, як збірні Німеччини, Польщі. Ярмоленко, Коноплянка можуть поставити крапку у цих протиборствах на нашу користь. Упевнений і в наших захисниках, які мають високий рівень, великий досвід. Складніше буде проявити себе молодому Коваленку, бо його «опікатимуть» європейські «зубри».

Мирон МАРКЕВИЧ. Крім наших флангових півзахисників, розраховую, що заявлять про себе Хачеріді, Ракицький. Маю великі сподівання, що з найкращого боку проявить себе і Зозуля. Не думаю, що Фоменко ризикуватиме, формуючи основний склад команди. Експериментів він не робитиме. У середній лінії віддасть перевагу випробуваним бійцям — тому ж Степаненку, Гармашу, Рибалці.

Василь ШВЕД. Вважаю, що у нас хороший підбір футболістів. Шанс проявити себе має кожен, і треба ним скористатися. Адже, крім уболівальників, за успішними гравцями спостерігають футбольні розвідники з відомих клубів. У разі успішного виступу на Євро трансферна ціна футболістів значно зросте. Вірю, що з найкращого боку зарекомендують себе у Франції наші лідери — Женя Коноплянка, Андрій Ярмоленко. Прогнозую, що на цьому чемпіонаті вони потраплять у список кращих гравців Європи.

— Кому пророкуєте чемпіонство у фінальному матчі на «Стад де Франс»? Чи може його здобути Іспанія, представники якої недавно завою­вали обидва європейські кубки?

Стефан РЕШКО. В Іспанії багаті клуби, які мають змогу купувати елітних гравців. Іспанський футбол зараз на піку, як було це з голландським, німецьким футболом у 70-80-і роки. Тому іспанців не скидаю з рахунку. Але інтуїція мені підказує, що чемпіоном стане Німеччина. Може «огризнутися» Італія. Франції здатні допомогти «рідні стіни». А от англійців на п’єдесталі не бачу. Дехто каже, що сюрприз може піднести Росія — але я не вірю у це. У Росії — посередня команда з невиразними виконавцями, верхня планка її можливостей — вісімка кращих.

Мирон МАРКЕВИЧ. Попри те, що іспанці цього року взяли головні клубні призи у Європі, не думаю, що їхня націо­нальна збірна стане чемпіоном Європи. Роблю більшу ставку на англійців, на господарів чемпіонату. І на Німеччину — це дуже серйозна команда. Хочу «наживо» подивитися цей чемпіонат — 12 червня їду до Франції. Василь ШВЕД. «Європу» можуть виграти добре укомплектовані, досвідчені збірні Німеччини, Італії, Англії, Іспанії, Франції. Мені подобаються також бельгійці. Все залежить від того, в якому функціональному, психологічному стані до конкретної гри підійде та чи інша команда. У футболі дрібниць не буває. І ще — давайте будемо вірити у нашу збірну!

Схожі новини