Передплата 2024 «Добрий господар»

Вероніка Марченко влучила у «золоте яблучко»!

На чемпіонаті Європи зі стрільби з лука українки здобули дві медалі найвищого ґатунку.

У самісінькому центрі англійського Нотінгема, на площі Старий Ринок, близько 300 сучасних нащадків Робіна Гуда з 44 країн Європи розіграли нагороди чемпіонату континенту зі стрільби з лука. Рідне місто містера Гуда, а сьогодні ще й головний осередок стрільби з лука Великої Британії, стало щасливим для українських лучниць. У жіночому турнірі з класичного лука “золотий” дубль зробила Вероніка Марченко (на фото). Уперше у кар’єрі 23-річна львів’янка стала чемпіонкою в особистій першості. І ще один чемпіонський титул дівчина здобула разом з подругами по команді Анастасією Павловою з Нової Каховки та чернівчанкою Лідією Січеніковою. Ще одну нагороду принесли Україні Анастасія Павлова та Віктор Рубан — у змаганні змішаних пар вони стали бронзовими призерами. У загальнокомандному заліку наші співвітчизники вибороли першість, обійшовши команди Данії та Росії.

На початку стартової зустрічі з туркенею Айбюке Актуне Вероніці непросто було приборкати хвилювання: її стріла полетіла у синє коло (“п’ятірка”), і турецька візаві записала до свого активу перші бали. Наче на гойдалках, проходила для дівчат ця дуель: зрівнявши рахунок у другому сеті (25:23 і 2:2), підопічна Марії Гавелко та Світлани Колядинцевої одним пунктом поступилася у третьому (28:29 і 2:4), та за кілька хвилин знову відновила рівновагу (26:25 і 4:4). У вирішальному колі, двічі відправивши стріли у центр мішені і ще один раз влучивши у “сімку” (проти 9-8-8 Актуне), львів’янка розпочала шлях до вершини п’єдесталу. Далі на Вероніку чекали не менш напружені поєдинки: лише у перестрілці українка зуміла обійти польку Каріну Липярську-Палку та німецьку тезку Хайдн-Чалову. Обидва рази Марченко твердою рукою посилала стріли у “десятку”. Суперниці не могли похвалитися такою залізною витримкою: полька влучила у “дев’ять”, а німецька стріла затріпотіла у червоному колі - “вісім”.

У півфіналі на Вероніку вже чекала її хороша подруга по команді Анастасія Павлова, пліч-о-пліч з якою вона проходила вогонь і воду багатьох кадетських, юніорських, а тепер уже і дорослих турнірів. Шляхом до півфіналу новокаховська лучниця вибила з боротьби грузинку Хатуну Наріманідзе (6:2) і Анну Марусову, яка захищає кольори прапора Білорусі (6:2). У чвертьфіналі перші два сети залишила за собою німкеня Елена Ріхтер (28:27, 28:27 і 4:0), яка до основного турніру кваліфікувалася третьою. Та за крок до перемоги не витримала напруження. 21-річна Анастасія Павлова, навпаки, продовжила гнути свою лінію — 27:25, 29:25 і 26:25. І перемогла — 6:4. Та видати таку стрільбу у наступному поєдинку проти Вероніки Марченко уже не змогла. Львів’янці вистачило трьох сетів (28:25, 25:24, 28:26) для того, аби поборотися за перше у дорослій кар’єрі індивідуальне “золото” - 6:0.

У фіналі росіянка Туяна Дашидоржиєва, яка із солідною перевагою над суперницями виграла кваліфікацію, виглядала розгубленою і невпевненою. Дати бій Вероніці Марченко вона так і не наважилася. Єдиний бал — за нічию у другому сеті — Туяна отримала від суддів після перегляду габариту. Та це не допомогло. На другій мішені українка, не цікавлячись, що відбуваєтсья навколо неї, продовжувала штампувати “золотий” результат — 28:24, 27:27, 27:26, 26:25 — 7:1! “Я й досі тремчу, - відразу після перемоги зізналася Вероніка в інтерв’ю офіційному сайту чемпіонату. - Знала, що мене підтримують мої батьки, друзі і товариші по команді, і це допомогло мені добре стріляти. Я так хотіла цієї медалі! Це моя перша особиста перемога. Я стріляю уже протягом довгого часу, і в командних турнірах мені це добре вдається. Тепер важливо було перемогти в індивідуалі, особливо цього року”.

На жаль, у малому фіналі, де на кону стояла “бронза”, Анастасія Павлова не зуміла здолати німкеню Лізу Унру. Українка демонструвала хорошу стрільбу, та опонентка із Бундестім була трішечки кращою — 27:27, 28:25, 25:28, 28:29, 28:28 і 4:6. За півгодини до цього Настя разом з харків’янином Віктором Рубаном стала бронзовою призеркою у змаганні змішаних дуетів. У півфіналі українці склали зброю перед французами Беренже Шу / Жану-Шарлю Валладону (3:5). Та у “бронзовому” поєдинку випередили турецький дует — 5:3.

У змаганнях жіночих команд, кваліфікувавшись із третім результатом, підопічні Віктора Сидорука доволі легко обійшли збірні Естонії (6:2) та декласували італійок (6:0). А у півфіналі Вероніка Марченко, Анастасія Павлова та Лідія Січенікова змагалися радше з вітром. Та ні стихія, ані некомфортна прохолода (температура у день фіналу різко впала до 120С) не завадили нашим дівчатам обіграти німкень. Віддавши суперницям перші два сети, українки спромоглися-таки їх наздогнати (4:4). А у перестрілці, відпустивши усі стріли у “дев’ятку” (проти німецьких 9-9-8), вигризли місце у фіналі.

У вирішальній дуелі українки вкотре зустрілися зі своїми хорошими знайомими — Крістіною Есебуа та Юлією Лобженідзе, спортивна кар’єра яких починалася у львівській СДЮШОР “Електрон”. Тепер ці дівчата разом з Хатуною Наріманідзе презентують Грузію. Команда Віктора Сидорука без проблем розібралася з опонентками — 6:0 (52:49, 54:52, 55:52). А “бронзу”, засмутивши місцевих уболівальників, у команди Великої Британції відібрали німкені.

На цьому передолімпійська боротьба для нашої команди не завершена. За результатами минулорічного чемпіонату світу у Копенгагені, в України на сьогодні є лише дві особисті ліцензії — у Вероніки Марченко та Віктора Рубана. Турнір “останньої надії”, Кубок світу в Анталії, обіцяє зібрати рекордну кількість учасників, які прагнуть витягнути свій олімпійський квиток. За командну ліцензію в Анталії, окрім жіночого тріо, змагатимуться наші чоловіки.

Фото archeryeurope.org