Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У гості до севільських «цирюльників» 

Хоча це ще питання, хто кого «підстриже»...   

Перший матч “Шахтаря” і “Севільї” у півфіналі футбольної Ліги Європи залишив більше запитань, ніж відповідей. З одного боку, два голи, які іспанський клуб забив на “Арені Львів”, дають перевагу “Севільї”. У матчі-відповіді (5 травня, 22.05) нічиї 0:0 або 1:1 виведуть до фіналу Ліги Європи Коноплянку і компанію... Водночас, у львівському матчі “Шахтар” і “Севілья” зіграли на рівних. Могли перемогти “гірники”, могли й “цирюльники”. Значить, будь-який результат може бути і в матчі-відповіді... Чому б не перемога “помаранчево-чорних”? Можлива й нічия 2:2 (саме з таким рахунком закінчився основний час обох матчів суперників 2007-го). За такого рахунку буде додатковий час, а потім, імовірно, серія пенальті...

«Шахтареві» у Севільї обов'язково потрібно забивати. Утім, можна припустити, що з перших хвилин матчу “гірники” в атаку не понесуться. Румунський наставник донеччан Мірча Луческу добре знає, що “Севілья” вміє проводити швидкі разючі контратаки, тому про захист “Шахтар” в Іспанії не забуватиме. Зрештою, оголяти тили немає потреби: один гол, якого “гірникам” вистачить для загальної перемоги, можна забити й під завісу поєдинку в Севільї.

Ускладнює завдання “Шахтареві” те, що “Севілья” цього сезону є виразно домашньою командою. Саме підопічні Унаї Емері є єдиним клубом іспанської Примери, який у її нинішньому чемпіонаті не виграв жодного виїзного матчу. Зате вдома “Севілья” грає напрочуд вдало, вигравала, зокрема, у “Реала”, “Барселони”, “Вільярреала”... У національній першості “Севілья” зараз на сьомому місці. До першої четвірки, яка грає у Лізі чемпіонів, уже точно не потрапить. Та й до першої шістки (місце у Лізі Європи), схоже, також. Тож усю ставку Емері зробив саме на протистоянні з “Шахтарем”: “Севілья” мріє утретє поспіль виграти Лігу Європи і восени вдруге поспіль зіграти у Лізі чемпіонів.

Але ж і “Шахтареві” втрачати нічого! “Срібні” медалі вже в кишені, разом із правом зіграти у кваліфікації Ліги чемпіонів. Утім, “гірники” мріють про пряму путівку до її групового турніру, і шлях до цієї мрії проходить саме через Севілью... Думаючи насамперед про Лігу Європи, Луческу на матч із київським “Динамо” виставив практично другий склад. Це рішення було вдалим: “дубль” “Шахтаря” легко розібрався з “основою” “біло-блакитних”, а лідери донецького клубу зберегли сили на “Севілью”. Невідомо, щоправда, чи зможе зіграти у четвер Даріо Срна, у якого пошкодження (якщо ні, хорвата замінить колишній карпатівець Василь Кобін, що грав і проти “Динамо”).

Чи зіграє у Севільї проти “Шахтаря” Коноплянка? У Львові Емері замінив Євгена у другому таймі, а в матчі останнього туру чемпіонату Іспанії проти “Еспаньола” українець вийшов на заміну на 61-й хвилині. Не виключено, що в Севільї Коноплянка вийде проти “Шахтаря” також на останні пів-години. Як пишуть іспанські журналісти, участю Євгена у захисних діях Емері не задоволений, натомість наставнику “Севільї” до вподоби те, як Коноплянка “рве” суперників у контратаках. Задум Емері може бути таким: наприкінці матчу оборонці донеччан “підсядуть”, тож їм буде важко стримувати свіжого українського “вінгера”... Луческу, одначе, має свій план на гру... Хто кого “підстриже” у Севільї? Попри перевагу господарів (за рахунок голів, забитих на виїзді), шанси в українського клубу є. Питання в тому, чи “Шахтар” ними скористається.

Фото dt.ua

Схожі новини