Передплата 2024 «Добрий господар»

Олімпійські перепустки — у надійних руках

На килимах Сербії українські борці та борчині здобули чотири ліцензії на Ігри в Ріо.

Борці та борчині, яким на минулорічному чемпіонаті світу у Лас-Вегасі не поталанило витягнути олімпійський квиток, зустрілися у сербському Зреняніні, де завершився європейський зональний відбірний турнір зі спортивної боротьби. Перепустку до Ріо-де-Жанейро гарантувало місце у фінальній двійці. Із цим завданням на відмінно впоралися четверо українців: у жіночій боротьбі Оксана Гергель та Алла Черкасова принесли Україні олімпійські ліцензії у категоріях до 58 кг та до 75 кг, а борці вільного стилю Андрій Квятковський та Ален Засєєв забезпечили українське представництво на Іграх у вазі до 65 кг та до 125 кг. У боротьбі ліцензії не є іменними. Однак тренери збірної прийняли справедливе рішення: учасниками Олімпійських ігор-2016 стануть саме ті спортсмени, які вибороли це право участі.

Шляхом до заповітного фіналу Оксана Гергель усі свої сутички завершила достроково. “Уже на першій хвилині я кинула польку Аґнєшку Крол через стегно і притиснула її лопатками до килима, - розповіла львівська борчиня. - Наступна сутичка з угоркою Емесе Баркою була більш непередбачуваною. Я поступалася 2:6. Сама віддала їй перевагу: пройшла у ноги і “завалилася”. Та за хвилину до завершення сутички провела кидок прогином і поклала суперницю на туше”. Півфінальний двобій з Маріаною Есану був точною копією сутички проти Крол: ще не спливла на таймері перша хвилина, як Гергель провела блискавичний кидок через стегно і притиснула молдовську візаві до килима. Близькою до перемоги була підопічна Андрія Пістуна і у фіналі. Та за 20 сек. до свистка арбітра львів’янка проходила у ноги і впала на спину. “Ми з Мімі Хрістовою зустрічалися уперше. Перед фіналом я дещо розслабилася, адже основне своє завдання — здобути олімпійську ліцензію — уже виконала, - веде далі Оксана Гергель. - Тепер у мене буде трішки часу на відпочинок і відновлення, а після цього почнемо підготовку до головного старту чотириріччя. Не хотілося б уже у першій сутичці зустрітися з японкою. Але і без азійок сильних опоненток у Ріо буде достатньо”.

Аллі Черкасовій у стартовій сутичці “дісталася” добра знайома — сумчанка Світлана Саєнко, яка тепер презентує Молдову. “Перед змаганнями я сказала тренеру: “Зазвичай поступаюся туркені Ясемін Адар. Але чомусь найбільше не хочеться зустрітися на килимі зі Саєнко, - поділилася враженнями Алла Черкасова. - І ось за жеребом першою моєю суперницею стала саме вона! У Світлани не надто великий арсенал прийомів, але вона задає несамовитий темп боротьби, до того ж добре працює руками. А я до Сербії приїхала з травмою. За десять днів до турніру у мене почала боліти шия. Терпіти біль було можна, а ось тренуватися травма не дозволяла... Тренери рекомендували робити проходи в ноги. У першому періоді я з усіх сил намагалася, але результату досягла лише одного разу. А в другій трихвилинці цей прийом вдавався куди краще і з різних позицій — 8:3”.

“Наступній моїй опонентці, шведці Фані Градін, мабуть, хтось порадив не віддавати руку, аби не натрапити на мій “гвинт”. Та я пішла іншим шляхом — раз за разом проходила їй у ноги. І так “назбирала” вісім балів, - веде далі Черкасова. - У півфіналі я усвідомлювала, що є сильнішою за німкеню Марію Шелмайєр, і повинна перемогти її без проблем. Наприкінці першого періоду мені вдалося пройти суперниці в обидві ноги і взяти перші два бали. Далі сутичка пішла веселіше: практично усі мої прийоми завершувалися результативно. Після цієї сутички шия стала боліти ще більше. Порадившись із тренерами, я вирішила знятися із фіналу — поберегти шию, залікувати травму і почати готуватися до Олімпійських ігор”.

У турнірі з вільної боротьби Андрій Квятковський у найкращій манері розібрався з греком Нікосом Андруманідісом (10:0), а в подальшому вирвав перемогу у бронзового призера чемпіонату Європи Азамата Нурікова (6:4), який захищає кольори білоруського прапора. У півфіналі вихованець Ігоря Духа виявився на один крок попереду грузинського опонента Зурабі Якобішвілі. А у фіналі, коли олімпійська перепустка була уже у кишені, віддав перемогу чинному чемпіону Європи Магедмурату Гаджиєвіму, який презентує Польщу.

Перемогу у надважкій вазі святкував Ален Засєєв. Вправно оминувши пастки Сослана Гаглоєва, який виступає за Словаччину, харківський борець у півфіналі зупинив володаря Кубка світу, багаторазового призера чемпіонатів Європи Даніеля Лігетті з Угорщини. А у вирішальній сутичці безсилим проти вихованця Руслана Рубає­ва почувався Юсуп Джалілов з Білорусі.

Фото з архіву Оксани Гергель

Схожі новини