Передплата 2024 «Добра кухня»

Чемпіонат світу — за львівськими правилами

Українські борчині святкували перемогу у загальнокомандному заліку.

Два повні комплекти нагород, а також перемогу у загальнокомандному заліку привезли українські борчині з болгарського міста Русе, де завершився чемпіонат Європи з боротьби серед молоді (до 23 років). Чотири з шести українських медалей - “золото”, два “срібла” і “бронза” - мають львівську прописку.

Два тижні тому Тетяна Кіт (на фото) (до 58 кг) уперше у кар’єрі стала віце-чемпіонкою континенту серед дорослих. А у Русе 21-річна борчиня залишила за собою переможне слово. Уже через хвилину після початку чвертьфінальної сутички проти італійки Кароли Райнеро судді зафіксували 8:0 на користь підопічної Ореста Скобельського та Миколи Пукіша. А згодом Таня довела справу до логічного завершення: прохід у ноги і 10:0. Куди важчою видалася півфінальна сутичка: росіянку Вероніку Чумікову Кіт перемогла лише за останньою результативною дією (5:5). У фіналі до останнього чинила українці супротив Альона Колесник, яка захищає кольори Азербайджану. Отримавши бал за пасивність суперниці, львів’янка ще до завершення першого періоду зуміла перевести боротьбу у партер і потроїти рахунок (3:0). Це були останні результативні бали у тому в’язкому і безкомпромісному поєдинку: усі подальші спроби Тетяни обіграти опонентку чи хоча б вивести її з рівноваги на табло не відобразилися.

По-господарськи, наче на рідному килимі, почувалася у Болгарії Ангеліна Лисак (до 60 кг). Її суперниця у чвертьфіналі, полька Катаржина Мадровска, не встигала й моргнути, як опинялася у партері (4:0). У другому періоді видовищні атаки львів’янки не залишили байдужими навіть суддів — 8:2. Щоправда, розглянувши протест секундантів Мадровскої, Феміда дещо охолола й обрізала присуджені Лисак за низку прийомів бали (6:2). Та польській візаві це не допомогло: упіймавши Мадровску на контратаці, вихованка Андрія Кушніра та Ореста Скобельського відновила справедливість (8:2). У наступній сутичці студентка Львівського училища фізкультури “на відмінно” відпрацювала кидки з болгаркою Джанан Маноловою (8:1). Та у вирішальному двобої виявилася не готовою протистояти добре знайомій Тетяні Омельченко, разом з якою ще рік тому презентувала кольори українського прапора. Тепер перспективна дніпропетровська борчиня стала ще одним “солдатиком” у цілому легіоні українських спортсменів, які приносять перемоги Азербайджану. Нав’язуючи суперниці боротьбу у партері, Омельченко відібрала у Лисак омріяну перемогу (5:1).

Завершивши боротьбу з травмами, Лілія Горішна (до 53 кг) взялася за суперниць. Перед ученицею Олександра та Володимира Раковських не встояли шведка Сандра Сарккінен (5:0) разом з азербайджанкою Лейлою Гурбановою (10:4). Та от у “золотій” сутичці проти потужного натиску Наталії Малишевої встояти не вдалося. Протримавшись проти росіянки півтори хвилини, Горішна ще до завершення першого періоду усе ж склала зброю (0:10).

У ваговій категорії до 55 кг жодній з суперниць Олени Кремзер так і не вдалося розгадати таємницю її боротьби. Усіх своїх опоненток — азербайджанку Алмаз Ісмайлову (10:0), естонку Анастасію Краснову (8:0) та росіянку Олександру Андрєєву (10:0) - херсонка декласувала, не дозволивши їм здобути жодного бала.

“Бронзою” у вазі до 48 кг поповнила “синьо-жовту” скарбничку Ілона Семків. У кваліфікації борчиня з Івано-Франківська вирвала перемогу у польки Вероніки Сікори (4:3), у чвертьфіналі святкувала вікторію над Емілією Будеску Кріцу з Молдови (4:0), та за крок до фіналу не зуміла зупинити норвежку Сільє Кіппернес (6:17). У малому фіналі підопічна Максима Кравченка на один бал випередила Ганну Павлів (5:4) з Азербайджану. Ще одна “бронза” - в активі Соломії Вольської (до 63 кг). Обеззброївши у чвертьфіналі шведку Моа Лєну Нігрен (8:0), львів’янці забракло мізеру, аби у сутичці проти Анжели Фоменко схилити шальки терезів на свою користь (6:8) і випробувати спортивну долю у фінальному двобої. Бронзову медаль підопічна Андрія Кушніра виграла у білоруски Мадзіни Сідакової (7:0).

Серед болгарських здобутків наших борців вільного стилю - “срібло” харків’янина Данила Картавого (до 125 кг) та “бронза” чернігівця Олексія Щербака (до 74 кг).

Поміст італійського Пезаро, де завершився етап Кубка світу з художньої гімнастики, двічі став для Ганни Різатдінової “золотим”. У вправах з м’ячем у кримчанки був перший стартовий номер. Вихованка Школи Дерюгіних підняла планку на недосяжний для суперниць щабель. 18,650 бала були найвищою оцінкою у цьому виді. “Золотою” стала для Ані і самба зі стрічкою — 18,600. Вправи з обручем української гімнастки судді оцінили “срібними” балами (18,650). Більше отримала лише росіянка Маргарита Мамун (19,100). Ще одна медаль, бронзова, дісталась учениці Ірини Блохіної у багатоборстві (74,550).

Фото Oliver Aubrais, UWW

Схожі новини