Передплата 2024 ВЗ

«Срібло» + «бронза» = перемога

Українські борчині здобули три срібні і чотири бронзові нагороди європершості — ця стабільність принесла їм перемогу у загальнокомандному заліку.

Єдине “золото” чемпіонату Європи з боротьби, який завершився у Ризі, приніс Україні “класик” Жан Беленюк. А загалом українські борці та борчині здобули 14 нагород.

Захист титулу чемпіона континенту пройшов для Жана Беленюка (до 85 кг) без несподіванок і зайвого нервового напруження. У першій своїй сутичці 25-річний киянин розібрався зі шведом Крістофером Йохансоном (5:0), а далі засмутив групу підтримки Дениса Кудли, який презентує Німеччину (6:1). У півфіналі усі спроби литовця Лаїмутіса Адомаїтіса зупинити український таран також виявилися безуспішними (3:1). У “золотій” сутичці наступний суперник Беленюка, Роберті Кобліашвілі, кілька хвилин всерйоз сподівався, що заключне слово залишиться за ним. У першому періоді грузин здобув два бали у партері, нівелювавши перевагу Беленюка (2:2), і якийсь час змагався на позиції лідера. Та ось боротися “від захисту” проти Беленюка — апріорі марна річ. Підопічний Олексія Добровольського та Віталія Киселиці вправно “в’язав” свого опонента, отримавши спочатку бал за активність, а згодом ще два залікові пункти — за зразковий накат.

На шляху до фіналу долинський супертяж (до 130 кг) Олександр Чернецький не подарував суперникам жодного бала. Поляк Лукаш Банак (5:0), німець Едуард Поп (8:0) та представник Білорусі Йозеб Чугошвілі (6:0) пішли з килима, так і не відкривши рахунку. Та у вирішальній сутичці сину і підо­пічному Степана Чернецького протистояв борець зовсім іншого масштабу. Турецький богатир Риза Каяалп (на хвилинку, чинний чемпіон світу) у домашній колекції уже мав чотири “золота” європейського карбування (2010, 2012-2014). 32-річний українець, який минулого року уперше здобув бронзову нагороду світового зразка (до того Олександр міг похвалитися лише “бронзою” чемпіонату Європи-2006 та “золотом” Кубка світу-2007), зробив на килимі усе можливе. Та цього виявилося замало, аби відібрати перемогу у самого Каяалпа (2:5).

“Бронзу” до повного комплекту у греко-римській боротьбі додав Дмитро Цимбалюк (до 59 кг). Крокуючи до своєї першої медалі офіційних чемпіонатів, запорізький борець здолав угорця Петера Модоса (10:1), поляка Яцека Трача (4:0) та азербайджанця Талеха Маммадова (3:2). Зупинити молодого підопічного Івана Цепіна та Сергія Гороховіра у півфіналі наважився досвідчений вірменин Роман Амоян (0:4), в активі якого є добрий десяток нагород найпрестижніших змагань. Ця поразка, здавалося, роздратувала Цимбалюка: для того, аби у “бронзовому” фіналі “всуху” перемогти хорвата Івана Лізатовича, запоріжцю знадобилося лише дві хвилини.

Після поразки у фіналі фаворитки категорії до 63 кг Юлії Ткач, про яку “ВЗ” уже писав, усі надії тренери жіночої збірної покладали на чинну чемпіонку світу Оксану Гергель (до 60 кг). Юна вихованка Андрія Пістуна без зайвих зусиль взяла гору над Шарлотою Скауен з Норвегії (4:0) та вирвала перемогу у куди більш досвідченої екс-білоруски Юлії Раткевич (2:2), яка принесла новій батьківщині, Азербайджану, “золото” чемпіонату Європи-2011, цілу низку нагород чемпіонатів світу, а також “бронзу” Олімпійських ігор у Лондоні. Якби було можливо, Оксана провела би ще дві сутички з Раткевич, тільки б уникнути зустрічі зі своєю ровесницею — фінкою Петрою Мааріт Оллі, яка чекала на львів’янку у фіналі. Дівчата змагаються між собою, здається, з пелюшок і знають усе одна про одну. Оллі є незручною для Гергель. І перемагала свою українську опонентку, починаючи з кадетських першостей, значно частіше, аніж поступалася. Цього разу Оксанка знову не зуміла здолати “комплексу Оллі” і вкотре змушена була віддати їй перемогу — 2:8.

“Срібло” принесла “Арена Рига” ще одній представниці львівської школи боротьби Тетяні Кіт (до 55 кг). Підопічна Ореста Скобельського та Миколи Пукіша без втрат пройшла крізь сито атак естонки Анастасії Краснової (5:0), полячки Роксани Засіної (2:0) та білоруски Заліни Сідакової (4:0). А у фіналі на Тетяну чекала стара добра знайома Ірина Оголонова з Росії, якій минулого року вона поступилася на чемпіонаті світу. Початок сутички, яка повинна була стати реваншем, був оптимістичним: прохід у ноги і переведення боротьби у партер принесли Кіт перші два бали. Та згодом Оголонова, нанизуючи у партері прийом за прийомом, ненав’язливо змінила цифри на табло на свою користь (6:2). На останніх секундах зустрічі українка граціозним кидком спробувала виправити ситуацію (4:6). Та для перемоги цього виявилося надто мало.

Для львів’янки Юлії Благині-Хавалджи (до 53 кг) ризький чемпіонат Європи розпочався з поразки Ірині Курочкиній. На щастя, білоруска дійшла до фіналу (у вирішальному поєдинку вона поступилася титулованій шведці Софії Маттсон і стала срібною призеркою) і так дала Юлії можливість втрутитися у боротьбу за бронзову нагороду. “Утішившись” з іспанкою Карімою Санчес Раміс (12:11), у малому фіналі підопічна Тараса Данька перемогла досвідчену Наталію Буду з Молдови (5:2).

Ще одна “бронза” дісталася Ганні Василенко (до 58 кг). Легко здолавши опір італійки Кароли Райнеро (8:0), одеситка не знайшла жодних контраргументів проти львівської борчині Наталії Синишин, яка сьогодні захищає кольори Азербайджану (0:5). В останній момент не потрапивши до олімпійської збірної, яка вирушала до Лондона, Наталка наважилася змінити своє життя. Вийшла заміж, народила доньку і повернулася на борцівський килим, щоправда, уже під прапором іншої країни. У столиці Латвії сталося те, чого Наталя так довго прагнула і що вона направду заслужила — повернути собі звання найсильнішої на континенті. У фіналі Синишин відібрала перемогу у норвежки Грас Якоб Буллен (3:1). А Ганна Василенко, перемігши у сутичках втішення білоруску Вероніку Іванову (4:3) та шведку Елін Нільсон (4:2), раділа бронзовій нагороді.

Чемпіонка світу та Європи-2013 Аліна Махиня (до 69 кг) минулого року, після серії невдач, повернулася на вершину п’єдесталу пошани, святкувавши вікторію на І Європейських іграх. Та ось на чемпіонатах континенту донецькій борчині знову не щастить. У Ризі, вирвавши перемогу у шведки Анни Франсон (5:4), Аліна доволі швидко декласувала італійку Далму Каневу (10:0). Та у півфіналі не зуміла дотиснути Ілану Кратиш (5:9). Ізраїльтянка утретє стала віце-чемпіонкою Європи, а Аліна Махиня, перемігши румунку Адіну Елене Попеску (12:2) — бронзовою призеркою.

Гідною фіналу була чвертьфінальна сутичка львів’янки Алли Черкасової та туркені Ясемін Адар (до 75 кг). Борчині обмінювалися кидками, намагаючись випередити одна одну. У цих перегонах успішнішою була Ясемін: майбутня чемпіонка Європи у підсумку зуміла притиснути суперницю лопатками до килима. А учениця Андрія Пістуна, обігравши естонку Епп Мей (6:5) та полячку Дарію Урсулу Осоцку (10:0), приміряла бронзову медаль.

У турнірі з вільної боротьби почин Андрія Яценка (“срібло”) та Ібрагіма Алдатова (“бронза”) підтримали Семен Радулов та Ален Засєєв. Радулов (до 65 кг) каменя на камені не залишив від захисту болгарина Філіпа Новачкова (10:0) та македонця Деяна Мітрова (туше). Та у чвертьфіналі українець не встояв перед віце-чемпіоном Європейських ігор італійцем Франком Маркесом з Італії, який у підсумку і став чемпіоном континенту (4:17). Аби зійти на третю сходинку п’єдесталу пошани, Радулову знадобилося перемогти швейцарця Стівена Графа (10:0) та азербайджанця Агахусейна Мустафаєва. Поступаючись останньому 4:5, Семен зумів відчутну поразку обернути на перемогу — туше. У важкому дивізіоні (до 125 кг) Ален Засєєв записав до протоколу перемоги над представником Греції Ніком Матухіним (4:3) та Джамаладіном Магомедовим з Азербайджану (6:2). Та у півфіналі сильнішим виявився Гено Петріашвілі (6:9), який згодом слухав гімн Грузії на честь своєї перемоги. Киянин, перемігши угорця Даніеля Лігеті (11:6), став бронзовим призером чемпіонату.

Схожі новини