Передплата 2024 «Добра кухня»

Як перемогти «Карлсена в спідниці»?

Так називають китаянку Хоу Іфань, з якою українка Марія Музичук зіграє матч за світову шахову корону.

До Львова вже прилетіла Хоу Іфань (зі своєю командою), учасниця матчу за звання чемпіонки світу з шахів. Китаянка замешкала в готелі «Леополіс», звідки рукою подати як до Опери, де 1 березня пройде відкриття поєдинку з Марією Музичук, так і до палацу Потоцьких, де гратимуть шахістки. 27 лютого знаменитій китаянці виповниться 22 роки, - а вона вже тричі здобувала звання чемпіона світу. У місті Лева китаянка спробує відвоювати його вчетверте.

За словами батька Хоу Іфань, зацікавлення до шахів вона виявила у трирічному віці: під час походів до книгарні розглядала велику скляну дошку з фігурами, що стояла у вітрині. Домашня легенда говорить, що через кілька місяців після отримання шахів у подарунок дівчинка вже почала вигравати у батька. У п’ять років для Іфань запросили вчителя, який повідомив батькам про неабиякі шахові здібності донечки. Тож родина переїхала з Нанкіна до Пекіна, де Хоу розпочала заняття в Національній шаховій академії.

2003 року вона виграла чемпіонат світу серед дівчаток до 10 років, а через рік поділила перше місце в аналогічному турнірі серед хлопчиків. 2006 року почала виступати за збірну Китаю серед жінок і виконала жіночу гросмейстерську норму. Такого успіху у 12 років і три місяці не досягав ніхто. Через рік Хоу Іфань стала наймолодшою в історії Китаю чемпіонкою країни, а 2008 року двічі виконала норму чоловічого гросмейстера. Мала тоді 14 років, 6 місяців і 16 днів.

На чемпіонат світу 2008 року в Нальчику (РФ) 14-річна китаянка приїхала одним з фаворитів. Дійшла до фіналу, де поступилася росіянці Олександрі Костенюк, старшій на десять років. Через два роки настирлива китаянка досягла мети, перемігши на чемпіонаті, що проходив у Туреччині за нокаут-системою. У 16 років Хоу стала наймолодшою в історії чемпіонкою світу з шахів (у фіналі обіграла співвітчизницю Жуань Люфей). До Іфань наймолодшою чемпіонкою світу була грузинка Майя Чибурданідзе, що завоювала шахову корону в 17 років.

Через рік китаянка захистила своє звання у матчі з індійкою Хампі Конеру. А в наступному чемпіонаті, що проходив у Ханти-Мансійську (РФ) за нокаут—системою, Хоу «вилетіла» вже у другому колі турніру від польки Моніки Соцько (1:3). Це був турнір великих несподіванок, бо до фіналу дійшли не фаворити, а українка Ганна Ушеніна і болгарка Антоанетта Стефанова. Ушеніна перемогла, ставши чемпіонкою світу №14. Наступного року Хоу, як переможець серії турнірів Гран-Прі, зустрілася з українкою і повернула собі почесне звання. Володіла ним до квітня 2015 року, коли у російському Сочі в чемпіонаті за нокаут-системою (без участі Хоу) у фіналі перемогла стриянка Марія Музичук.

Суперниці розпочнуть боротьбу у львівському матчі з такими показниками рейтингу: Хоу Іфань — 2673, Марія Музичук — 2554. Рік тому різниця в рейтингу була більшою, відповідно 2686 і 2526. Загалом, Хоу Іфань не така вже й непереможна. У жовтні минулого року на етапі Гран-Прі китаянка програла Конеру, а на січневому турнірі у голландському Вейк-ан-Зеє зазнала аж чотирьох поразок - від Мамеджарова, Ван Велі, Ельянова та Карлсена. Стільки разів в одному турнірі китаянка раніше не поступалася ніколи...

Схожі новини