Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Перемоги з львівським почерком

На Гран-прі Києва домінували борчині зі столиці Галичини

Нагороди Міжнародного турніру з вільної, жіночої та греко-римської боротьби, присвяченого видатним борцям та тренерам, який завершився у столичному Палаці спорту, виборювали спортсмени з 20 країн світу. Та особливо відповідальним цей Гран-прі Києва був для господарів арени: переможці цього відбірного етапу до збірної країни у найближчому майбутньому візьмуть участь у ліцензійних турнірах до Олімпійських ігор-2016.

У жіночій боротьбі практично у всіх вагових категоріях законодавицями моди були львів’янки. Чемпіонка світу-2010 Олександра Когут, вправно розібравшись із своєю землячкою Марією Лівач та канадкою Міан Жасмін (2:1), у фіналі не зуміла знайти аргументів проти дворазової олімпійської призерки і чотириразової чемпіонки континенту Марії Стадник, яка, хоч і презентує на міжнародній арені Азербайджан, і досі продовжує тренуватися у Львові.

Свої умови у категорії до 53 кг безапеляційно диктувала Юлія Хавалджи, яка усі свої медалі чемпіонатів світу та Європи здобула під прізвищем Благиня. Не так давно Юля одружилася з борцем вільного стилю донеччанином Ігорем Хавалджи. І ось тепер поклала до сімейної скарбнички Хавалджи своє перше “золото”. На шляху до фіналу угорки Денес Мерседес та Рамона Галамбош (остання уже у першому колі “образила” нашу Ларису Скоблюк — 2:1) почувалися безсилими проти українського натиску. А у фінальному львівському дербі проти старшої і більш досвідченої подруги по команді не встояла переможниця і призерка багатьох юнацьких чемпіонатів Лілія Горішна. Практично усі спроби Горішної атакувати ногу Хавалджи зустрічала гострими контратаками (13:4). У неолімпійській вазі до 55 кг домінувала Тетяна Кіт. Підопічна Ореста Скобельського без зайвих зусиль здолала Ілону Прокопевнюк (3:2) і двох азербайджанських візаві Алмаз Ізмаїлову (6:1) та Анджелу Дороган (12:2).

Чемпіонку світу-2011 та Європи-2012 одеситку Ганну Василенко новоспечена переможниця планетарної першості Оксана Гергель (до 58 кг) навіть не помітила — 8:1. Куди більші труднощі у 21-річної вихованки Андрія Пістуна виникли у вирішальній сутичці з маститою львів’янкою Наталкою Синишин, яка захищає кольори прапора Азербайджану. На відмінно захищаючись у захваті, Гергель втратила дорогоцінні бали у партері (0:4). Навіть “викинутий” на килим протест тренера (суддя жодного разу не покарав Синишин за пасивність), не вплинув на рахунок. У другій трихвилинці Оксана кинулася компенсовувати відставання: перевела боротьбу у партер, а згодом записала до свого активу ще один бал (3:4). Та під час наступної атаки незчулася, як опинилася на килимі: у контрприйом, який і приніс їй перемогу, Наталка Синишин вклала останні сили (3:8). За півхвилини, які залишалися до фінальної команди арбітра, Оксана зуміла лишень трішки скоротити відставання (5:8).

Рівних у категорії до 60 кг не було Ангеліні Лисак. Учениця Андрія Кушніра та Ореста Скобельського просто декласувала своїх опоненток — киянку Тетяну Омельченко (5:1), білоруску Надію Драгунову (16:5) та угорку Габріелу Шлейс (7:1). У найкращій своїй манері здобула перемогу і Юлія Ткач (до 63 кг). Володарка поки що єдиної для української жіночої боротьби олімпійської ліцензії у стартовій сутичці не віддала азербайд­жанці львівського походження Ірині Нетребі (11:0) жодного бала. Згодом поклала на лопатки угорку Маріанну Шаштін. А у фіналі, де Юлі секундував її чоловік Олександр Ткач, від поразки не змогла втекти канадка Даніела Лаппаж. Коронні атаки ніг, які принесли Ткач перемогу на чемпіонаті світу-2014, стали діє­вим засобом у боротьбі і проти Лаппаж (7:1).

Суперниці донеччанки Аліни Махині (до 69 кг) так і не зуміли відкрити власний рахунок. У сутичках з азербайджанкою Гозаль Зутовою (8:0), титулованою сумчанкою Катериною Бурмістровою (5:0) та херсонкою Аллою Белінською (11:0), чемпіонка і призерка чемпіонатів світу та Європи діяла практично безпомилково.

Для Алли Черкасової (до 75 кг) шість хвилин чистого часу — забагато для перемоги. Молода мама боролася у незвичній для важкої вагової категорії манері, поспішаючи атакувати і перемагати. Усі свої сутички Гран-прі Києва вихованка Андрія Пістуна завершила достроково. Від туше “по-черкасівськи” не зуміли втекти ні Анастасія Шустова, ні молодша подруга у тренувальній групі Людмила Тичина, ані навіть бразилійка Аліне Феррейра, яка у першому колі відібрала перемогу у нашої Оксани Ващук (5:4). За півхвилини лишень одним кидком Алла обір­вала бразилійські ритми, які на трибунах виплескували уболівальники Феррейри. А ще за хвилину арбітр зафіксував чисту перемогу Черкасової.

Львівський переможний слід у турнірі з вільної боротьби залишив Андрій Квятковський (до 70 кг). У фіналі уже з перших хвилин заявку на перемогу зробив суперник Квятковського — іранець Дадашпуркерікалай Саїд (4:0). Наприкінці другої трихвилинки потужним кидком Андрій зрівнює рахунок (4:4). Іранський борець, чіпляючись зубами за перемогу, яка так раптово вислизнула у нього з рук, проводить свою атаку. Та не встигає за таймером — лишень на дві секунди. Ще одне львівське «золото» — у скарбниці Василя Шуптара (до 57 кг).

Схожі новини