Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мар'ян Швед - про півроку в Іспанії: "Іспанці дуже прискіпливі, вони помічають найменші деталі"

  • 12.02.2016, 11:50
  • 8 612

Мар'ян Швед дав своє перше ексклюзивне інтерв'ю ЗМІ за останні півроку.

"Карпати" - це мій рідний клуб, тому деколи і шкодую, що пішов. Але я знав на що йшов і знав, що буде нелегко, тому зараз своє майбутнє пов'язую з "Севільєю".

- За півроку в "Севільї" ти вже повністю адаптувався до місцевого футболу?

- Не можна сказати, що адаптувався на 100%, тому що це не так легко зробити, як здається. Питання навіть не в мові. Звичайно, мова важлива, але тут є також інший аспект - різна культура мислення. Іспанці дуже прискіпливі, вони помічають найменші деталі.

В них немає такого, що ти футболіст - значить тобі головне грати. Вони дивляться на все, що ти робиш поза полем - як ведеш себе в колективі, як демонструєш бажання бути частиною цього колективу, як спілкуєшся з партнерами по команді, і навіть якщо ти не знаєш мови, то завжди маєш бути з командою. Телефон в них заборонений на базі взагалі і багато ще різних дрібниць поза полем, але в них це не вважається дрібницями. Якщо цього всього не будеш дотримуватись, то не будеш грати, навіть якщо ти кращий в команді.

- Усім задоволений в клубі?

- Задоволений я, в принципі, всім. Тому що це топовий європейський клуб. Не задоволений хіба що тим, що граю не так багато. Звичайно, кожен гравець на моєму місці був би незадоволений тим, що не грає. А не граю я не тому, що в мене не той технічний рівень, а тому що Україна і Іспанія - це два абсолютно різні світогляди і різний менталітет. В Україні все по-іншому. В Україні звертають увагу більше на те, як ти виглядаєш на футбольному полі. А тут не так. Тут в кожній грі змінюється склад, може бути таке, що в минулій грі вийшов в старті, а на наступну гру за невелике побутове порушення навіть не потрапив в заявку.

- Не шкодуєш, що покинув "Карпати"?

- Складно відповісти... "Карпати" - це мій рідний клуб, тому деколи і шкодую, особливо, коли не граю тут. Але я знав на що йшов і знав, що буде нелегко, тому зараз своє майбутнє пов'язую з "Севільєю" і готовий до важкої роботи і боротьби за місце в складі.

- Якщо порівняти умови для розвитку футболістів в Україні і в Іспанії, сильно впадає в очі різниця? Чи відчув на собі цю різницю, і в чому вона полягає для тебе?

- У них тут все зовсім по-іншому. В них зовсім інший клімат, завжди сонце. Немає зимових зборів, чемпіонат проходить без перерви. Тут ідеальні поля, тому багато уваги приділяється не так біговим вправам, як роботі з м’ячем, тактиці. В них тактика грає велику роль, тому іспанці так грають. Кожен гравець чітко знає свою роль і свої дії на полі при різних ігрових ситуаціях. Кожен стандарт, введення м’яча з аута багаторазово відпрацьовується на тренуваннях. Гравці мають знати, як діяти на полі.

- Яким аспектам тренери в Іспанії приділяють більше уваги на тренуваннях?

- Тренери в "Севільї" приділяють багато уваги тактиці і організації оборони. Слідкують, щоб вся команда відпрацьовувала в обороні, поверталась на свою половину поля, якщо не вдалося реалізувати гольову можливість. Поки м'яч у суперника, ніхто з гравців не може зупинятись чи ходити пішки по полю. Вони сконцентровані на кожному моменті.

- Чого вимагають від гравців?

- Від гравців вимагають максимальної концентрації не тільки під час гри, але і на тренуваннях. Щоб на тренуванні ні про що інше не думали, а тільки про роботу.

- Вже можеш похвалитися знанням іспанської? На якому рівні володієш?

- За час перебування в Іспанії я вже трохи вивчив іспанську. Я розумію, коли вони говорять, більш-менш, але от говорити ще важкувато. В "Севільї" хочуть, щоб я говорив. Я взагалі розумію тренера, але коли він мене запитує — то мені важко відповісти йому.

- А в команді як спілкуєшся?

- Спілкуюсь іспанською, з перекладачем в телефоні (сміється).

- Як взагалі проводиш вільний час після тренувань?

- Переважно вдома відпочиваю. Коли дівчина була, то міг з нею піти погуляти. Інколи також зустрічаюсь з Коноплянкою та Вачіберадзе.

- Є якісь улюблені місця, куди ходиш відпочивати?

- Взагалі, я не приїхав сюди відпочивати, тому мало куди хожу, але є такий один ресторанчик біля річки, деколи там вечеряю. Називається "Ріо Гранде".

- Серед місцевих делікатесів є найбільш улюблені?

- Якщо чесно, то немає. Важкувато замовляти в ресторані, коли ти мови не знаєш (сміється).

- За українською кухнею не сумуєш, за борщем, варениками?

- Футболіст в Іспанії повинен харчуватися правильно, а не тим, за чим сумує. Моя основна їжа - це паста, біле м'ясо, морепродукти, фрукти, овочі.

Більше сумую за дівчиною, яка поїхала і без неї трошки важко. Вона завжди мене підтримує, а це для мене дуже важливо.

- Вболівальники на вулиці впізнають?

- Не можу сказати, щоб часто, але бувало пару разів, що впізнавали. А так, то мене тут вже місцеві жителі знають, впізнають в магазині, на заправках. Знають, що я граю в "Севільї".

- З приводу життя в Іспанії, є якісь кумедні ситуації або історії за час, який ти знаходишся в "Севільї"?

- Був такий один випадок. Це було ще на початку, другий чи третій місяць в Іспанії. Приїхав до мене друг, ми грали з ним в футбол, щоправда, десь в 10-тій вечора. Мої сусіди, напевно, вже спали. І так вийшло, що коли ми грали, то випадково перебили м’яч через паркан на ділянку сусідів. Якби в Україні я переліз до сусіда за м’ячем, то взагалі нічого такого не було б. А тут кожна хата має датчик руху. Коли ти лягаєш спати, то вмикаєш систему, і якщо хтось по ділянці ходить — то спрацьовує сигнал і починає "пікати".

Мій друг переліз через паркан до моїх сусідів, щоб забрати м’яч, у них спрацювала сигналізація, почала "пікати" (сміється), вийшов сусід, почав щось кричати іспанською. Ми не знаємо, що робити. Я знав тільки "пардон", я йому кажу "вибачте", "пардон", то мій друг переліз назад. Ми зайшли додому, вже збирались спати. Чую, дзвонить хтось в двері, я відчинив, а там сусід. Він так дивиться на мене і, як я зрозумів, сказав щось на кшталт: "То це ти той українець, який грає в дублі "Севільї"?". Я кажу "так", він тоді мені потис руку і попросив більше так не грати.

- З тим сусідом тепер товаришуєш? Він футболом цікавиться?

- Вітаюсь з ним завжди, коли бачимося. Так, тут всі люди цікавляться футболом. Севілью умовно можна поділити на дві половини — це "Севілья" і "Бетіс". Мені розповідали, що тут навіть може бути таке: зустрічається дівчина з хлопцем і можуть розійтися через те, що "Севілья" програла "Бетісу" або навпаки. Тут це дуже серйозно сприймається.

- А в команді з ким найбільше спілкуєшся?

- З Карлосом Фернандесом спілкуюсь, та з усіма взагалі. Але так щоб гуляти часто, то ні. Хоча було пару раз, гуляв з ними, ходили вечеряти.

- З українцями нашими часто спілкуєшся?

- Спілкуюсь із Бекою Вачіберадзе, Євгеном Коноплянкою. До Євгена ходив в гості, грали з ним в PlayStation. Я за "Севілью" грав, а він за "Барсу". "Севілья" перемогла. То так вийшло, що Коноплянка Коноплянці забив (сміється). Буваю, заходжу до нього, переписуємося. Інколи грали в теніс настільний…

- Ти кажеш, що в Севільї дуже серйозно ставляться до протистояння двох місцевих команд. А нічого, що ти спілкуєшся з Бекою, який грає за "Бетіс"?

- Ми українці, і ніхто не зможе заборонити мені спілкуватись з моїми земляками, де б ми не були чи грали.

Одноклубники Євген Коноплянка та Мар'ян Швед разом відпочивають

- Тримаєш зв'язок із партнерами по "Карпатам"?

- Так, спілкуюсь і з Кравцем (Василь Кравець - прим. "Футбол 24"), і з Кльоцом, з хлопцями з U-19, з якими я в школі був.

- Знаєш новини з "Карпат"? Що хлопці кажуть, зміни на краще?

- Знаю про зміни в "Карпатах", але то не до мене питання. Завдання футболістів - виходити на поле і битись за перемогу в кожній грі при будь-якому тренеру.

- Заглядаєш в Україну на свята або вихідні?

- Приїжджав ненадовго, на 8 днів, побачився з друзями, родичами і поїхав назад в Іспанію.

- Якщо брати відрізок часу, який ти провів у команді, чи відчув в собі зміни в ігровому плані, в чому додав, чому потрібно більше приділяти уваги?

- Якщо чесно, то може, й відчув, що краще став на оборону відпрацьовувати. Але все одно важкувато говорити, коли не часто граєш. Я деколи тренуюсь з першою командою — 2-3 рази на тиждень. Коли тренуєшся з такими гравцями, як Коноплянка, Банега, Вітоло, то мимохідь стараєшся додавати.

- З тренерами спілкуєшся про роботу на тренуваннях?

- З Черишевим спілкувався, він російськомовний. Але то таке, більше не по тренуванню, а так, жартували просто.

- Не говорили з агентом про варіанти з орендою, щоб отримувати більше ігрової практики?

- Говорили про це, але поки ще рано. До літа я в "Севільї", а там буде видно. Я зацікавлений грати в команді, доводити свій рівень в "Севільї".

- Як налаштований на другу частину сезону, які цілі перед собою ставиш?

- Цілі завжди одні — працювати, доводити, щоб згодом отримати шанс в першій команді.

Джерело: Футбол 24

Схожі новини