Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Денис Ринський: «На «Арені Львів» місця вистачить для двох футбольних клубів»

Директор львівського євростадіону – про перші прибутки, забобони та грандіозні плани на цей рік.

Довкола стадіону “Арена Львів” ширяться чутки: чи втримається співпраця з ФК “Шахтар” і чи гратиме там домашні матчі ФК “Карпати”. За офіційною інформацією, гірники надалі співпрацюватимуть з львівським євростадіоном, бо підписано угоду до кінця футбольного сезону. Про фінансовий стан “Арени Львів”, плани щодо розвитку на 2016 рік журналісту “ВЗ” розповів в ексклюзивному інтерв’ю директор стадіону Денис Ринський (на фото).

— Денисе, чи отримує “Арена Львів” державне фінансове утримання? Відомо, профільне міністерство вимагає окупності споруди, а відтак суттєвого скорочення видатків із державної скарбниці.

— У 2015 році “Арена Львів” отримала від Міністерства молоді та спорту України 1,9 мільйона гривень (у 2014 році — 3,22 мільйона). Ці кошти використано на оплату комунальних послуг. Дотримуємось режиму економії. Залучили інвестора, котрий звів на території стадіону модульну котельню на альтернативних видах палива. Це дає змогу зекономити до 20% коштів, які витрачали на газ під час опалювального сезону.

Міністерство ставить перед нами завдання самоокупності. За результатами роботи за минулий рік, боргів із зарплати та за комунальні ресурси немає. Більше того, “Арена Львів” вперше з часу свого існування стала прибутковою. Сума, щоправда, символічна — 47 тисяч гривень. Але це лише початок.

Певним тягарем для нас є борги, які тягнуться з періоду будівництва стадіону та з періоду господарювання попередніх команд (до 2014 року).

— Розкажіть про угоду “Арени Львів” з “Шахтарем” на 2016 рік. Чи правда, що ця команда збирається покидати Львів?

— Угоду з ТзОВ «Донбас Арена» укладено до 31 липня. Інформація про відхід “Шахтаря” не більше ніж чутки...З “Шахтарем” у нас стабільні ефективні відносини. Очевидно, цей сезон вони дограють на нашому стадіоні. Не збираємося розривати угоду, хочемо продовжувати її. З «Карпатами» зараз тривають активні перемовини. Узгоджуємо питання навантаження на футбольний газон, особливості організації та проведення матчів «Карпат».

Присутність двох команд на «Арені Львів» - цілком прийнятна. Зрештою, стадіон і будувався для того, щоб обслуговувати одразу дві футбольні команди — ФК «Львів», яка зараз припинила своє існування, та львівських левів — ФК «Карпати». Тож при грамотному розрахунку навантажень на футбольний газон та узгодженні календаря матчів на «Арені Львів» місця вистачить і для «Шахтаря», і для «Карпат», і для інших заходів, що плануються до проведення у чаші «Арени Львів».

— Кажуть, “Карпати” торгуються за ціну. Бо 200 тисяч гривень за проведення на євростадіоні одного футбольного матчу, мовляв, задорого.

— Заощаджувати — це добре. Проте основне завдання — досягти високого спортивного результату. “Карпати” повинні вигравати на стадіоні “Арена Львів”. У спорті є поняття глибокої забобонності. Знаю, “Карпати” вважали “Арену Львів” нефартовою, бо жодного разу там не вигравали. Але водночас національна збірна не програвала тут жодного разу. Окрім того, ФК «Карпати» отримав нового тренера, і, думаю, це також дозволить по-новому оцінити перспективи «Арени» для львівської команди.

Треба також досягти високого результату щодо безпеки під час футбольних матчів, адекватної поведінки усіх гостей, вболівальників. Налагодити нормальні стосунки з активною частиною вболівальників.

Співпраця з “Карпатами” - це не співпраця заради грошей. Це співпраця заради того, щоб зробити велику спільну справу. Щоб клуб і львівський футбол розвивалися. І увійти у єврокубки.

— Яка вартість неспортивного футбольного заходу? Чи виправдовують себе екскурсії?

— Проведення одного футбольного матчу коштує 200 тисяч гривень, великі концерти — 450 тисяч. Неспортивний захід (соціальний, комерційний) обійдеться дешевше. Усе залежить, на скільки годин та які приміщення будуть залучені.

Екскурсії для нас важливі, хочемо, щоб якнайбільше людей побачили “Арену Львів”. Вартість екскурсій стартує від 20 гривень. Ціна залежить від кількості осіб у групі, якою мовою їх ведуть гіди. У 2015 році кількість екскурсій зросла у 90 разів (порівняно з 2014 роком). Цього року євростадіон уже відвідало 6 тисяч людей.

— Якими спортивними та розважальними подіями цьогоріч житиме “Арена Львів”?

— З 18 лютого починаємо сезон матчем Ліги Європи УЄФА 1/16 фіналу “Шахтар”-“Шальке-04”. 19 лютого - аграрна конференція «Мільйон з гектара», 2 - 4 березня - експозиція виставки “Агротехніка-2016”.

Коли підпишемо договір з “Карпатами”, 12 березня матимемо великий поєдинок із “Динамо” (Київ). 11 червня — концерт гурту “Океан Ельзи”. 15-17 липня плануємо провести міжнародний фестиваль екстремальних видів спорту «Х Арена». Це буде великий табір, де буде представлено понад 20 популярних екстремальних спортивних напрямів. Цей захід пропагуватиме здоровий спосіб життя та заохочення молоді до занять спортом.

Серед великих заходів — медіафорум, футбольний матч, присвячений завершенню кар’єри Олега Лужного, два матчі національної жіночої збірної, IT-Арена ІІІ, релігійний конгрес. Маємо щільно заповнений календар на 2016 рік із понад шістдесяти різноманітних заходів.

— Який штат “Арени Львів”, середня зарплата?

— Працює близько 90 осіб, середня зарплата — 2580 гривень. З приходом моєї команди вдалося підняти зарплату на 60%.

Фото zaxid.net.

Схожі новини