Передплата 2024 «Добра кухня»

Адам ОЛЬКОВІЧ: «Не виключаю, що обидва господарі Євро-2012 потраплять до 1/8 фіналу Євро-2016»

На думку європейського експерта, збірні Польщі і України можуть дати бій фавориту своєї групи — команді  Німеччини.

Футбольні уболівальники України жваво коментують результати недавнього жеребкування, яким УЄФА сформувало вісім квартетів учасників фінальної частини чемпіонату Європи, яка пройде влітку у Франції. На думку фахівців, українці потрапили в одну з важких груп. Але не варто піддаватися занепадницьким настроям і завчасно записувати себе в аутсайдери. Такий лейтмотив розмови кореспондента “Високого Замку” з відомим фахівцем європейського футболу Адамом Ольковічем (на фото), який працював директором турніру Євро-2012 у Польщі.

- Пане Адам, польська збірна у фінальній частині Євро-2016, крім Німеччини і Північної Ірландії, гратиме з Україною. Як у Польщі реагували на таку волю жеребу? Які настрої у поляків?

- Обговорення у Польщі результатів жеребкування — бурхливе. Воно засвідчило, яка велика у нашому суспільстві зацікавленість футболом. Після дискусій щодо внутрішньої ситуації це найпопулярніша зараз тема. Реакція на підсумки жеребу — різна. Керівництво польського футболу, зокрема президент нашої федерації і головний тренер національної збірної — задоволені. А от серед уболівальників і коментаторів більш широкий діапазон вражень від складу нашої групи. Превалює головна думка: у трьох матчах групового раунду треба набрати щонайменше шість очок - щоб команда потрапила у 16-ку кращих. Питання у тому, як цього досягти. Поляки розмірковують так: “кадрі” потрібно виграти у Північної Ірландії, серйозно поборотися з Німеччиною. А вирішальним буде останній груповий поєдинок - з Україною. Нічого не вдієш, така доля...

- У західних клубних командах грають вісім футболістів збірної Польщі, і тільки один — представник збірної України. Чи можна казати, що ця обставина матиме вирішальне значення у майбутньому поєдинку наших команд — на користь поляків?

- Справді, багато наших хлопців грають у Європі. Серед них виблискує зірка світового класу — Роберт Левандовський. Він для нас те саме, що для вас 10 років тому — Андрій Шевченко. Наші легіонери приїдуть у збірну після важкого сезону у Німеччині, Іспанії, Англії, Голландії та інших країнах. Термін їхньої підготовки до чемпіонату Європи буде відносно коротким. Можуть з’явитися травмовані. Тому важливо добре скласти план підготовки до виступу у Франції. Оцінюючи виступи за останній рік, слід зважати на те, що з десяти відбіркових матчів поляки програли лише один - німцям, чемпіонам світу. А восени 2014-го ми вперше у своїй історії перемогли “бундес-команду” у Варшаві - 2:0! Значить, наша збірна грає на високому стабільному рівні. Так повинно бути і у Франції.

- Ваш форвард Левандовський став найкращим бомбардиром відбірного циклу — 13 голів. А от раніше він мало забивав за “біло-червоних”. Чи можна сказати, що криза у нього минула? У чому причина його натхнення? Новий тренер? Критика преси? Кращі фінансові умови?

- Справді, наш суперфорвард забив у десяти матчах 13 м’ячів і став найкращим снайпером відбіркового турніру. Як футболіст він поступово розвивається, вдосконалюється. Його три сезони у дортмундській “Боруcсії” і останній сезон у мюнхенській “Баварії” переконливо засвідчують його провідні ролі у світовому футболі. За моєю інформацією, дуже зацікавлений придбати Роберта мадридський “Реал”.

У чому причина такого прогресу Левандовського? Він правильно поводиться не тільки на футбольному полі, а й в особистому, громадському житті. Можна сказати, що його головна мета — бути чемпіоном у футболі і чесною людиною.

- Які козирі поляки бачать у збірній України і як вони збираються їх нейтралізувати?

- Це питання більше до тренерського штабу і до польських гравців. Мені ж здається, що ваші плюси — дисципліна на полі, дуже добра фізична підготовка. А ще присутність у вашій команді гравця №1 — Євгена Коноплянки.

А як воно буде — побачимо 21 червня 2016 року, після матчу наших команд у Марселі.

Не виключаю також варіант, що обидва господарі Євро-2012 гратимуть в 1/8 фіналу Євро-2016. Я особисто не тільки не проти цього, а на 100% - за!

- Порівняно з Євро-2012, на якому ви і ми були господарями, нині українська команда виглядає сильнішою чи слабшою?

- Минуло три з половиною роки, як ми разом проводили Євро-2012. Той чемпіонат було офіційно оцінено як такий, що перевершив сподівання УЄФА. Це свідчить про те, що наші країни здатні успішно організувати треті за значенням спортивні заходи у світі. Шкода, що на тому чемпіонаті ні у нас, ні у вас не було спортивного успіху. На Євро-2016 у нас будуть нові шанси. Для вас успіхом було би повторення результату на чемпіонаті світу 2006 року у Німеччині - чвертьфінал. А можливо, і ще більша висота — потрапити у “медальну” зону. Особисто я вам цього бажаю.

- Насамкінець - у кого, крім Німеччини, найбільші шанси вийти з групи - у поляків, українців, північних ірландців?

- Поки що ніхто не має гарантії, що вийде з групи. Звичайно, фаворитом є Німеччина. За нею стоїть масовість, унікальна система футбольного навчання хлопчиків і дівчат, потужна система фінансування, підтримка влади, великі європейські і світові досягнення. Але від 10 червня 2016 року до 10 липня 2016 року буде написано новий розділ європейського футболу. Вірю, що його писатимуть також поляки і українці.

А тим часом...

У рамках підготовки до фінальної частини Євро-2016 національна збірна України перший спаринг проведе 24 березня - зі збірною Кіпру. Де саме відбудеться цей товариський поєдинок, Федерація футболу повідомить після 18 грудня, коли пройде виконком ФФУ. Не виключено, що цей матч зіграють на “Арені Львів”.

Схожі новини