Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Квитковий» майдан

Футбольні фани вдалися до радикальних акцій протесту, бо не можуть придбати перепусток на матч Україна – Словенія.

Стихійні протести виникли з початку цього тижня у Львові. Сотні людей молодого віку кілька разів перекривали одну з центральних магістралей — вулицю Стрийську, спричинивши кілометрові автомобільні затори, пікетували офіси, погрожували взяти їх штурмом і навіть - “викурити” чиновників з допомогою підпалених шин. Такий вияв неконтрольованих емоцій — реакція футбольних уболівальників на гострий дефіцит квитків, за якими можна потрапити на поєдинок плей-оф кваліфікації Євро-2016 Україна — Словенія, що відбудеться на “Арені Львів” 14 листопада. Фани вважають, що перепустки на цю знакову для вітчизняного футболу гру продають нечесно, “з-під поли”. Дехто з протестувальників каже, що замість відкритого продажу у касах квитки продавали спекулянтам з “чорного ходу”, ледь не у підсобках...

Нинішній ажіотаж у столиці Галичини теж зрозумілий: кожному футбольному фанові хочеться на власні очі побачити історичний матч нашої національної команди. За підсумками її двобою зі словенцями визначиться володар однієї з чотирьох додаткових путівок на фінальну частину чемпіонату Європи у Франції. Звідси і небачений уболівальницький бум. За даними “ВЗ”, на 34 тисячі “з копійками” місць, які є на “Арені Львів”, одних лише колективних заявок надійшло на 100 тисяч квитків!

Перші щасливчики, які заволоділи футбольними перепустками на “матч матчів”, визначилися ще тиждень тому. 28 жовтня Федерація футболу України видала скромну квоту квитків своїм філіям у регіонах. Люди обривали телефони обласних офісів з проханням вділити їм бодай два квиточки “для себе і для внука”. Однак там зазвичай розводили руками: попит у десятки разів перевищував можливості федерацій.

У цей же день на своєму сайті розпочав продаж “тікетів” у кілька секторів ексклюзивний комерційний партнер ФФУ — компанія «Україна Футбол Інтернешнл». Кількість охочих скористатися її послугами виявилася такою великою, що у першу годину реалізації квитків портал не витримав віртуальної атаки футболоманів і “вкляк”...

А 2 листопада, о 10.00, у касах “Арени Львів” стартував відкритий продаж квитків на матч Україна — Словенія. Задовго до “часу Х” площу перед стадіоном окупували тисячі фанів. Черги розтягнулися на кількасот метрів і сягали конюшень іподрому. Багато хто приїхав під євроарену ще у неділю ввечері, ночував в автомобілі, щоб зранку заступити на “вахту”.

Емоції у чергах під касами зашкалювали — бо реалізація перепусток у трьох віконечках йшла повільно. Щоб придбати омріяні квитки (в одні руки їх продавали не більше чотирьох), фанам спершу потрібно було заповнити анкету зі своїми персональними даними. Та не ці бюрократичні моменти обурювали людей: фани стверджували, що замість обіцяних кількох тисяч квитків у відкритий продаж на “Арені Львів” викинули всього... кілька сотень.

Сподіваючись будь-що придбати омріяний квиток багато хто пробував обійти “колєйку” - і наражався на гнів натовпу. Автор цих рядків у понеділок увечері чув, як під натиском невдоволеної фанівської аудиторії тріщали рами касових віконець. Інколи доходило до кулачних боїв, тому поява патрульної поліції у цій “гарячій точці” була доречною. Часом і у стражів порядку не витримували нерви: бажаючи заспокоїти футболоманів вони самі зривалися на крик.

Щоб не пропустити “халявників”, люди складали списки черговиків, вголос зачитували їх. В один з моментів невдоволений тим, що “пролітає”, якийсь з фанів вихопив список і порвав його. За це отримав порцію стусанів. Інший неврівноважений “тифозі” закликав “кинути гранату” у квиткові каси. Провокатора тут же затримали і повезли у міліцейський відділок. А у середу зачинені (бо не було що продавати) квиткові каси закидали яйцями...

Спортивні функціонери мають свою відповідь на претензії вболівальників: стадіон не гумовий. Як розповів кореспондентові “Високого Замку” директор “Арени Львів” Денис Ринський, свою квоту, отриману від Федерації футболу України (а це трохи більше шести тисяч квитків), на стадіоні продали за два дні. Закономірно, що було багато невдоволених тим, що не вдалося придбати омріяних “тікетів”.

Припускаю, що квитками заволоділи і ті, хто у футболі розуміється “як баран на звіздах”. Себто — спекулянти. У них свій резон стояння у чергах (чи у “підсобках”): заробити на перепродажу. Чим ближче до 14 листопада, тим більшим буде навар. Уже зараз у соціальних мережах деякі спритники пропонують квитки із подвійною і навіть потрійною переплатою...

Коментар для «ВЗ»

Ярослав ГРИСЬО, голова Федерації футболу Львівщини

Не сприймаю звинувачень у якихось маніпуляціях, для цього немає підстав. Наша федерація отримала від ФФУ близько п’яти тисяч квитків. Ними ми забезпечили колективних членів федерації, які розвивають футбол у Львівській області і у всій Західній Україні.

На жаль, “Арена Львів” вміщає лише трохи більше 34 тисяч глядачів. А охочих прийти сюди 14 листопада незрівнянно більше. Тому нема нічого дивного у нинішньому ажіотажі. Матч, який вирішує долю національної збірної України у цьому циклі, хочуть подивитися не тільки вболівальники західної, а й частина “великої” України. Частину квитків ФФУ виділила для інших регіонів, там теж є великі патріоти футболу. Просив би вболівальників з розумінням сприйняти цю ситуацію. Задовольнити всіх - нереально.

Схожі новини