Передплата 2024 «Добрий господар»

Наталія Букса – чемпіонка світу серед дівчат!

Уперше в історії шахова Королева і шахова Принцеса живуть в одному місті – у Львові.

У Ханти-Мансійську (Росія) студентка ЛНУ ім. Франка Наталія Букса стала чемпіонкою світу з шахів серед дівчат до 20 років. Букса здобула 10 очок у 13 партіях, випередивши росіянку Аліну Бівол та казашку Жансаю Абдумалік на півочка. У 8 партіях Наталка перемогла, 4 партії звела внічию і тільки один поєдинок програла. Вихованка тренера Володимира Грабінського виступала впевнено, грала у гострій позиційній манері. Маючи на старті серед 48 учасниць лише 23-й рейтинг (2199), українка відразу продемонструвала високий клас і постійно перебувала серед лідерів. У Ханти-Мансійську Наталія зіграла практично з усіма лідерами світових дівочих шахів - і довела свою перевагу.

Добре пам’ятаю, як Наталка розпочинала займатися шахами у школі «Дебют» під керівництвом директора школи Віктора Щербакова. Потім деякий час працювала з майстром Юрієм Приваловим, який рано пішов із життя. Букса перейшла під опіку вихователя десяти львівських гросмейстерів Володимира Грабінського, а коли той поїхав на роботу за кордон, займалася з Іваном Кравцем. Зараз Наталія відновила співпрацю з Грабінським, тож, треба сподіватися, стане в його списку одинадцятим гросмейстером. Тепер Буксу запрошуватимуть на міжнародні турніри, що дозволить у випадку вдалих виступів значно підвищити рейтинг і здобути чергове шахове звання.

2015 рік став для львівських шахів по-справжньому знаменитим. У квітні чемпіонкою світу серед жінок стала Марічка Музичук. І ось тепер найкращою на планеті серед дівчат стала Наталія Букса. Вперше в історії світових шахів шахова Королева і шахова Принцеса живуть в одному місті - у Львові! І ганебно, що таке місто дотепер не має свого шахового клубу... Може, видатні спортивні успіхи юних львівських шахісток (Марічці 21 вересня буде 23 роки, а Наталці ще немає 19) нарешті зрушать справу відновлення Львівського шахового клубу з мертвої точки?

Схожі новини