Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не такі страшні ті борцівські авторитети!

Львів’янка Оксана Гергель – чемпіонка світу.

Лос-Анджелес виявився доволі щедрим до українських борців. Невідомо, чи зіграли ставки, які задля розваги робили наші спортсмени у культовому казино. А ось у спортивній частині “Орлінс-Арени”, встеленими борцівськими килимами, успіху українців неможливо було не помітити. Окрім чотирьох нагород чемпіонату світу, здобутих “класиками”, про які “ВЗ” уже писав, у синьо-жовтій скарбничці дзеленчать три жіночі медалі - “золото” і дві “бронзи”. А також дві бронзові нагороди, які під завісу змагань вибороли борці вільного стилю.

У наших тренерів були усі підстави сподіватися на перемогу у жіночій частині чемпіонату: у володарки “золота” ташкентської проби (2014) Юлії Ткач (до 63 кг) та чемпіонки світу-2013 і переможниці І Європейських ігор Аліни Махині (до 69 кг) для цього сповна вистачало і досвіду, і мотивації. Та Аліна склала зброю уже у другій сутичці, не встоявши перед японкою Сарою Досо (6:8). Юлії Ткач також усі карти сплутала донька самураїв: уже у першій сутичці невблаганний жереб звів чинну чемпіонку світу з однією з головних претенденток на чемпіонську корону Рісако Каваї. У найскладнішій, першій, сутичці суддя не дав Юлі часу розігрітися і прийти до тями: надто довго шукаючи лазівку у міцному захваті японки, підопічна Андрія Пістуна одержала попередження за пасивність, а її суперниця — перший бал. У другому періоді Каваї, захопивши ногу львів’янки і перевівши боротьбу у партер, додала до свого активу ще два бали. У подальшому потужні атаки Юлії не дали бажаного результату: японка відмінно вміє тримати удар. Невеличким втішенням для 25-річної львів’янки стали подальші перемоги над білорускою Марією Мамашук (9:2) та канадкою Брекстон Рей Стоун (6:5), а також бронзова нагорода і олімпійська ліцензія.

Дебют на дорослому чемпіонаті світу для Тетяни Кіт (до 55 кг) став відразу “бронзовим”. Перший млинець — стартова сутичка з росіянкою Іриною Ологоновою — виявився глевким. За хвилину до завершення цього поєдинку вихованка Ореста Скобельського та Миколи Пукіша ледь не поклала візаві на лопатки. Та представниця бурятської школи боротьби зуміла-таки вивернутися і зберегти переможний рахунок — 4:0. У подальшому віце-чемпіонка світу-2014 без проблем дійшла до фіналу, де поступилася господині килима Хелен Маруліс (0:11) і здобула друге у кар’єрі “срібло” планетарних першостей. А наша Тетяна Кіт у сутичках втішення упевнено здолала канадку Джасмін Майан (туше) та білоруску Катерину Ганчар Янушкевіч (4:0). “Бронзу” калуській спортсменці, яка мистецтво боротьби опановує у Львівському училищі фізкультури, приніс один прийом — стрімка атака двох ніг, до якого суперниці виявилися не готовими.

Коли уже здавалося, що ось на цій “бронзовій” ноті і завершиться жіночий чемпіонат планети (для більшості наших дівчат, які тільки вийшли з юніорського віку, цей світовий форум став дебютним), “золотий” сюрприз піднесла 21-річна львів’янка Оксана Гергель. Рік тому на першості світу у Ташкенті їй забракло краплини спортивного щастя та віри у власні сили, аби перемогти титуловану болгарку Тайбе Юсейн. “Ось ця невіра у себе, у можливість перемагати дорослих і маститих суперниць і є головним недоліком Оксани, - сказав тоді наставник Гергель Андрій Пістун. - А серед найкращих її рис я зазначив би характер. Чим скрутніший момент, тим більше можна бути упевненим: Оксана не зламається, встоїть і витисне максимум з того, на що здатна на цей час. Гергель демонструє силовий стиль боротьби. Вона тонко відчуває момент для атаки. І завжди готова кидати опоненток, а на килимі дотискати, класти на туше. От якщо б Оксана навчилася ще й на авторитети не зважати...”.

У Лос-Анджелесі, судячи з усього, авторитетів для Гергель не знайшлося. Ще не минуло двох хвилин першої сутички, як канадка Бреана Грехем лежала на лопатках. На стадії чвертьфіналу завершився чемпіонат для Ірини Нетреби: сьогодні екс-львів’янка, яка починала свій шлях у боротьбі у групі Андрія Пістуна, презентує Азербайджан. У рівній і напруженій сутичці з гандикапом лише в один пункт перемогу святкувала Гергель. У півфіналі шквал овацій виплеснувся на місцеву улюбленицю Евелін Джейнс. Та Оксана, за лічені секунди зафіксувавши туше, вимкнула звук на трибунах. І пішла готуватися до зустрічі з чинною чемпіонкою світу Тсеремчімед Сухі з Монголії.

Спростовувати авторитети виявилося не так страшно, як гадалося: двічі, зі всією потужністю збивши суперницю з ніг, Гергель перевела боротьбу у партер і повела у рахунку (4:0). У другій трихвилинці, проконсультувавшись з тренерами, Сухі з хижацькою спритністю атакувала ноги. Та в останній момент Оксана якимось дивом зупинила цю невтримну монгольську стихію, і уже відчутну поразку одним кидком обіграла на свою користь (8:1). Оговтавшись від невдачі, Сухі знову і знову кидалася обробляти ногу. Двічі її атаки досягали цілі. Та у найбільш відповідальний момент, як і передбачав її тренер, Гергель висковзнула з чіпкого захвату, забігла за спину і залишилася для суперниці недосяжною (10:7). На жаль, категорія до 60 кг, в якій перемогла Оксана Гергель, а також і до 55 кг, де виборола “бронзу” Тетяна Кіт, не є олімпійськими. Тож до перегонів за ліцензіями дівчата зможуть долучитися лише з весни наступного року на серії ліцензійних турнірів.

Це стосується і борця вільним стилем Василя Шуптара, який став володарем “бронзи” у неолімпійській вазі до 61 кг. Перед підопічним Олександра Раковського не встояли іранець Бехнам Есханпура (туше), росіянин Олександр Богомоєв (4:3) та Мунір Акташ з Туреччини (2:0). Та у півфіналі каменем спотикання для львів’янина став майбутній чемпіон світу — монгол Номін Батболду (4:8). У сутичці, де на кону стояла “бронза”, надію на медаль усім індійським поціновувачам боротьби дав Баджран Баджран, який, здавалося, знайшов ключик до технічного Шуптара (4:6). Та в останній момент Олександр наздогнав опонента (6:6). За правилами, згідно з якими за однакового рахунку перемогу здобуває той борець, який виконав останню результативну дію, суддя оголосив про перемогу українця.

Із “бронзою” та перепусткою до Ріо-де-Жанейро повертається в українські пенати Павло Олійник (до 96 кг). Першу сутичку чемпіону Європи-2013 довелося віддати господарю змагань і майбутньому чемпіону Кайлу Снайдеру (1:2). А ось у сітці втішення усі поєдинки 26-річний хмельниччанин заніс до свого активу. Перед підопічним Миколи Тарадая не встояли поляк Радослав Баран (туше), Хосе Діас Робертті з Венесуели (10:0) та іранець Аббас Тахан (3:2).

Схожі новини