Передплата 2024 «Добрий господар»

Привиди четвертого місця

На чемпіонаті світу з водних видів спорту в українців – «срібло» і низка «дерев’яних» нагород.

На чемпіонаті світу з водних видів спорту, який триває у Казані (Росія), українські спортсмени вибороли одне «срібло» і цілий оберемок «дерев’яних» медалей. Автором єдиної на сьогодні української нагороди є 27-річний миколаївський стрибун у воду Ілля Кваша (на фото). У стрибках з метрового трампліна підопічний Тетяни Мар’янко захистив титул віце-чемпіона світу, який уперше в кар’єрі виборов у Барселоні-2013. Обидва рази семиразовий чемпіон Європи не встояв перед представниками Піднебесної школи стрибків у воду.

Два роки тому вище за українця на п’єдесталі стояв Лі Шесінь. А цього разу «золото» дісталося 19-річному Се Сиї, який ще не так давно освоював «ультра-сі» на 10-метровій вишці, та через травму змушений був спуститися на метровий трамплін. «Я не очікував таких результатів, - розповів новоспечений чемпіон світу. — На трамплін перейшов лише у 2014-му, тому поки що не почуваюся так упевнено, як колись на вишці». Окрім солідного коефіцієнта складності, яким можуть похвалитися усі без виключення китайські стрибуни, перемогу Се Сиї (485,50 бала) принесла стабільність. Ілля Кваша (449,05), який до цього чемпіонату встиг відновитися після травми, також не дав суддям жодного приводу засумніватися у своїй майстерності. Усі свої стрибки виконав з особливим шиком і за класом виконання упевнено обійшов бронзового призера, американця Майка Хіксона (428,30). На п’ятій позиції завершив змагання ще один миколаївський стрибун - Олег Колодій. Вчорашній юніор півтора місяця тому став бронзовим призером чемпіонату Європи. Тепер же привернув до себе увагу суддів і на планетарній першості.

За крок від п’єдесталу пошани Ілля Кваша та Олександр Горшковозов зупинилися у синхронних стрибках з триметрового трампліна, який є олімпійською дисципліною і приніс українцям, зокрема Кваші, «бронзу» Олімпіади в Пекіні-2008, а також «золото» чемпіонатів континенту у Турині-2009 та Будапешті-2010. Та цього разу медалі дісталися іншим. А наш дует зумів з п’ятої сходинки після четвертої спроби піднятися у підсумку на четверте місце. Із «дерев’яною» медаллю на метровому трампліні залишилася й Олена Федорова. Спортсменка із Миколаєва пропустила попереду двох китаянок, Сі Тінмао та Хе Ци, а також досвідчену італійку Таню Каньотто, яка на півтора бала випередила «срібну» Сі Тінмао і уперше в кар’єрі стала чемпіонкою світу.

Привид четвертого місця переслідує і українську команду з син­хронного плавання. Два роки тому у Барселоні підопічні Світлани Саїдової уперше в історії незалежної України вибороли медалі чемпіонату світу — «бронзу» у групі та комбінації. За цей час українки встигли забронювати за собою місце другої, після Росії, команди Європи, залишивши позаду своїх головних опоненток, іспанок. У казанському басейні, який змонтували на футбольному полі в оточенні багатотисячних трибун, головними суперницями наших дівчат у боротьбі за «бронзу» були японки. Попри те, що представниці Японії на п’єдестал не піднімалися довгих вісім років, найбільшого сюрпризу чекали саме від цієї команди. Річ у тім, що у рідні пенати повернулася легендарна японська наставниця Масайо Імура. Після Ігор в Афінах через конфлікт з національною федерацією Масайо покинула пост головного тренера збірної Японії і подалася працювати до Китаю. У Пекіні її нові вихованки потіснили японок з п’єдесталу пошани, а у наступні роки китайські синхроністки у групових видах програми поступалися лише росіянкам, наблизившись до незмінних фавориток на відстань витягнутої руки. Коли до чиновників дійшло, яких втрат зазнав вітчизняний спорт, вони з японською наполегливістю почали просити Імуру-сан повернутися додому. Масайо, яка принесла Японії понад два десятки нагород чемпіонатів світу і Олімпійських ігор, образ не тримала. Повернулася до Японії, а японки повернулися на п’єдестал пошани, у рівній боротьбі вирвавши в українок «бронзову» перемогу.

«Штірліц» із косметикою і бріоліном...

У Казані дебютував новий вид син­хронного плавання — змагання змішаних пар, де український дует, Антон Тимо­фєєв і Катерина Сабада, у технічній програмі з композицією Alone in the Dark також стали четвертими. Для Антона, який займався синхронним плаванням у дитинстві за компанію з сестрою, а потім надовго закинув це заняття, це величезний прорив. Змагатися Антону довелося з куди більш маститими опонентами. Так, перший в історії чемпіон світу, американець Білл Мей, який виступав з двома Крістінами (Джонс — у технічній програмі і Лем-Андервуд у довільній), є актором балету на воді.

Фаворитом чемпіонату вважався і росіянин Олександр Мальцев. Та його виступ з Дариною Валітовою у технічній програмі під саундтрек фільму «17 миттєвостей весни» шокував навіть місцеву публіку... На фоні музики розриваються бомби і звучать гармати. І тут виходить хлопчина із дівочими статурою та рисами обличчя, рясно прикрашений косметикою і бріоліном, у купальничку а-ля... форма радянського солдата. Зрозуміло, що на його техніку дивилися лише судді. Та й їм образ “Штірліца” прийшовся не до смаку. Росіянам відвели другу позицію, через що “хвилі” щодо суддів почав робити міністр спорту Віталій Мутко...

Схожі новини