Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Бонус до медалей – олімпійські ліцензії

На чемпіонаті світу зі сучасного п’ятиборства львів’яни Юрій та Андрій Федечки стали четвертими.

Олімпійський парк Берліна приймає 55-й чемпіонат світу зі сучасного п’ятиборства. Для 220 пентатлетів з 34 країн світу, які подали заявку на ці змагання, приємним бонусом до медалей є ліцензії на ігри Олімпіади-2016 в Ріо-де-Жанейро. Власниками олімпійських перепусток стане трійка призерів в індивідуальних змаганнях серед чоловіків та жінок.

Серед українських п’яти­борців упритул до олімпійської межі підійшов Павло Тимощенко. Не так давно на фіналі Кубка світу у Москві киянин став срібним призером. “Золото” і єдиний квиток у Ріо тоді дістався італійцеві Рікардо де Луці. Надолужити згаяне Павло спробує у Берліні. Якщо ж Фортуна знову обійде його стороною, у Тимощенка, як, зрештою, в інших наших хлопців і дівчат, буде ще можливість поборотися за вісім олімпійських перепусток на чемпіонаті Європи, по одній на кожному з чотирьох етапів та у фіналі Кубка світу, а також на планетарній першості-2016.

Поки що наші лицарі п’яти якостей не відкрили лік нагородам. У чоловічій естафеті львівський дует Юрій Федечко / Андрій Федечко зупинився біля підніжжя п’єдесталу пошани. Вихованці Львівського училища фізкультури завершили фехтувальні баталії з шостим результатом (220 очок), у басейні показали восьмий час (360 очок) і посіли одинадцяте місце у конкурі (270 пунктів). На старт комбайну львів’яни виходили сьомими, услід за росіянами, італійцями, поляками, німцями, китайцями та угорцями і випереджаючи чехів Мартіна Білка / Яна Куфа, які доволі жваво, на другій позиції після двох видів, розпочали боротьбу. Однак чеські претензії на п’єдестал згодом розбилися об перешкоди на конкурному полі (у підсумку дев’яте місце). Натомість брати Федечки, успішно склавши іспит на вогневих рубежах, у комбайні зуміли поліпшити свої позиції: залишивши позаду італійців Тулліо де Сантіс / Ніколя Бенедетті, китайців Чжихао Ханя / Чжанлі Го та угорців Петера Тіболью / Зому Томашофа, в яких відверто розладналася стрільба, львів’яни перетнули фінішну лінію четвертими.

Доля ж золотої нагороди вирішувалася на останньому вогневому рубежі. Лідери усіх перегонів, росіяни Олександр Кукарін та Кирило Беляков, не впоравшись із хвилюванням, змушені були пропустити попереду себе господарів змагань — Марвіна Дога та Александра Нобіса. “Я не був надто обережним, але все склалося чудово, - розповів Марвін Дог офіційному сайту змагань. - Глядачі вітали Александра протягом його маршруту, а я після заключного повороту уже напевно знав, що перетну фінішну лінію першим”.

Услід за росіянами, яких від перемоги відділило лише чотири секунди, третіми таймер зупинили поляки Шимон Стаскевич та Ярослав Свідерський. “Зі самого початку ми йшли дуже добре, - не приховував радості Свідерський. - Я пишаюся своїм молодшим товаришем. Я уже досвідчений, та мій юний друг по команді зробив свою справу направду чудово”.

У жіночій естафеті титул чемпіонок світу захистили китаянки Ванся Лян / Кянь Чень. Українки у цьому виді змагань участі не брали. Нашу країну у жіночій частині змагань презентує лише одна учасниця — чемпіонка Європи в естафеті Анастасія Спас. Її титулована подруга по команді Вікторія Терещук ще остаточно не відновилася після операції, тому тренери вирішили поберегти її до чемпіонату Європи.

Фото з архіву Андрія Федечка

Схожі новини