Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Шахтар» уже «за обрієм»

Натомість боротьба за «срібло» чемпіонату Прем’єр-ліги загострилася.

«Шахтар», здобувши вольову перемогу над «Іллічівцем» з рахунком 2:1, продовжує впевнено очолювати чемпіонат футбольної Прем’єр-ліги, випереджаючи найближчих переслідувачів на 12 (!) очок. Допомогли “гірникам” “Дніпро” й “Динамо”. Дніпропетровці несподівано поступилися в Луганську «Зорі» — 2:3, а кияни на своєму полі програли «Металісту» — 1:3. «Волинь» нарешті перервала свою п’ятиматчеву домашню програшну серію проти донецького «Металурга» — нічия 1:1.

Головний тренер “Шахтаря” Мірча Луческу, думаючи про наступний матч Ліги чемпіонів проти «Челсі», дав відпочити у цій грі кільком гравцям основного складу — Кучеру, Фернандінью, Хюбшману. Тож уперше в сезоні на полі з’явився Кобін, грав Чигринський. Першими на «Донбас-Арені» відкрили рахунок маріупольці: екс-гравець «Шахтаря» Фомін зумів «пробити» П’ятова, влучивши під гострим кутом в дальній кут воріт господарів. Проте на початку другого тайму «помаранчево-чорні» підтвердили статус фаворитів донецького дербі й забили два швидкі голи. Ілсіньо в один дотик замкнув флангову передачу Срни (який, щоправда, перед тим грубо порушив правила, відштовхнувши рукою суперника, — але суддя “не помітив”), пробивши впритул зі штангою. А згодом Чигринський підправив м’яч після удару Степаненка і подвоїв рахунок. «Шахтар» здобув свою рекордну, 60-ту в чемпіонаті вольову перемогу, в тому числі п’яту — над «Іллічівцем». Підо­пічні Луческу поновили ще дві рекордні серії: гольову з 31-го матчу в чемпіонаті та переможну — з 21-го матчу.

Прорвало «Зорю», яка вперше у лізі забила «Дніпру» аж три голи. Першим ударом з близької відстані відзначився Даніло, скориставшись пасом Шуніча та неузгодженими діями захисників. Підопінчі Хуанде Рамоса, для якого це був 60-ий матч у лізі, встигли ще до перерви відігратись —після удару Калініча. Але одразу після перерви екс-гравець «Дніпра» Грицай передав «привіт» своїй колишній команді і вивів «Зорю» вперед. Відзначився після паса Ліпартія, й Ідахор, ставши автором 300-го гола луганського клуба в чемпіонатах. Лише в компенсований час гості забили гол — Калініч оформив свій третій у лізі дубль. Якби «Дніпро» і не програв, «Зоря» могла би подати протест: після чергової заміни на 38-й хвилині матчу на полі в складі дніпрян залишилось лише троє гравців з українськими паспортами, що порушує регламент чемпіонату — на полі не може бути одночасно більше семи легіонерів.

На НСК «Олімпійський», де зібралось понад 40 тисяч глядачів, «Динамо» вперше у чемпіонатах зазнало поразки у другій поспіль грі. А “Металіст” уперше забив киянам аж три голи. Відкрив рахунок Тайсон, реалізувавши швидкісний рейд до воріт. Під кінець тайму динамівець Мехмеді вирівняв становище, але арбітр помилково зафіксував офсайд. Після перерви Тайво збив Марлоса, і Шав’єр, реалізувавши пенальті, подвоїв рахунок. Вніс інтригу в гру Ярмоленко, добивши м’яча, який відскочив від штанги після удару Краньчара. Але останнє слово було за харків’янами: Торрес у компенсований час провів свій перший гол у лізі. Перемога стала подарунком для 35-річного “металіста” Олега Шелаєва. Він провів свій 400-ий матч у чемпіонатах, ставши другим після Олександра Чижевського гравцем, що підкорив цей рубіж.

У Луцьку «Волинь» лише на останніх хвилинах уникнула домашньої поразки від донецького «Металурга». Гості повели в рахунку після того, як суддя придумав пенальті, яке реалізував Мораес. А врятував волинян від «баранки» Савіч, добивши м’яча після удару Біквалфі. Після матчу наставник “Волині” Анатолій Дем’яненко заявив: він розповів арбітру про те, що «вся Україна бачила — не було пенальті».

У неділю відбулися решта матчів 12-го туру: «Ворскла» — «Металург» З, «Кривбас» — «Арсенал», «Чорноморець» — «Таврія», «Карпати» — «Говерла».

Схожі новини