Передплата 2024 «Добрий господар»

Збірну України очолить Заваров?

У головні тренери «синьо-жовтих» «сватають» також італійця Марчело Ліппі.

Після того, як Олег Блохін зробив вибір на користь київського “Динамо”, футбольна збірна України “осиротіла”. У національній Федерації футболу наполегливо шукають “синьо-жовтим” нового керманича. Як повідомило видання sport.ua, посилаючись на “достовірні джерела”, після матчів відбірного циклу Мундіалю-2014 зі збірними Молдови й Чорногорії (12 і 16 жовтня) футболістам збірної України буде представлено нового головного тренера — Олександра Заварова.

Заваров уже став членом тренерського штабу збірної України, що готує команду до поєдинків проти молдаван і чорногорців (“синьо-жовтих” мав готувати до цих відповідальних матчів Олег Блохін, але йому зроблено операцію, він перебуває у лікарні). «Мені зателефонували з Федерації, запросивши на розмову. У Будинку футболу я зустрівся з президентом ФФУ Анатолієм Коньковим, одним із тренерів збірної Андрієм Балем і начальником команди Ігорем Черкасовим. Надійшла пропозиція увійти до тренерського штабу, і я її прийняв, — розповів Олександр Заваров. — До матчів із Молдовою і Чорногорією готувати збірну буде штаб на чолі з Балем. До нього, крім наставника воротарів Юрія Роменського і мене, увійде Олег Кузнецов”.

Як стверджують “достовірні джерела” sport.ua у ФФУ, матчі проти Молдови й Чорногорії стануть для Заварова ознайомчими, а після цих поєдинків його буде офіційно представлено як головного тренера національної збірної України. Сам Заваров своє можливе призначення не підтверджує. Але й не спростовує: “Наперед загадувати не варто. Я у збірній нова людина, нічого конкретного сказати не можу. Зараз головне — набрати максимальну кількість очок у поєдинках з Молдовою та Чорногорією. А потім поговоримо про майбутнє більш предметно».

Олександр Заваров народився в Луганську, починав у місцевій «Зорі». Згодом провів понад 130 матчів у складі київського «Динамо», 41 гру в складі збірної СРСР і понад 60 матчів за туринський «Ювентус». У середині 80-х років Заваров був одним із найкращих півзахисників світу. Віце-чемпіон Європи у складі збірної СРСР (1988), кількаразовий чемпіон Союзу в складі “Динамо”, володар Кубка Кубків (1986, “Динамо”), Кубка УЄФА і Кубка Італії (1990, “Ювентус”).

За плечима Заварова-тренера — робота в харківському “Металісті” і київському “Арсеналі”. З “Арсенала” Заваров пішов зі скандалом, розсварившись з президентом “канонірів” Вадимом Рабиновичем. Урешті-решт Заваров подав на “Арсенал” до суду, за рішенням якого клуб заплатив своєму колишньому головному тренеру мільйон доларів... Яким Заваров буде тренером збірної? Це абсолютна “терра інкогніта”, запитання без відповіді. Людина Заваров, без сумніву, футбольна, і доля збірної України йому не байдужа. Але, як свідчить світова практика, зовсім не завжди з прекрасного футболіста виходить потім прекрасний тренер...

А тим часом...

У головні тренери збірної України “сватають” також екс-наставника збірної Італії Марчелло Ліппі. Цей фахівець працює зараз у Китаї. За цією версією, якщо “синьо-жовтих” очолить Ліппі, Заваров увійде до його тренерського штабу — як помічник і перекладач.

Схожі новини