Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суддівське свавілля на «Донбас Арені»

«Дніпро» грав добре, але поступився: у Донецьку арбітри нахабно підсуджували «Шахтарю»

«Шахтар», який не втратив у чемпіонаті ще жодного очка, лише наприкінці матчу зумів удома “форсувати” «Дніпро» — 2:1. Підопічні Мірчі Луческу, збільшивши гольову серію до 29 (!) ігор, повторили рекорд ліги, який належав «Динамо», і перервали рекордну для дніпропетровців безпрограшну серію в лізі зі 16 (!) матчів. У дебютній під керівництвом Олега Блохіна грі «Динамо» вирвало домашню перемогу в “Зорі” — 1:0. «Металіст» знову втратив очки, зігравши на виїзді внічию з «Чорноморцем» — 1:1. А «Таврія» була сильнішою у Луцьку (1:0), де кримчани востаннє перемагали «Волинь» ще 1995 року.

У центральному маті туру «Дніпро» на «Донбас Арені», де зібралось понад 47 тисяч глядачів, першим відкрив рахунок. Капітан гостей Ротань, випередивши Кучера, замкнув ногою подачу Джуліану. Тут же Адріану дивом не влучив у порожні ворота «Дніпра». Згодом найкращий бомбардир чемпіонату Мхитарян реалізував вилазку до воріт і, перекинувши м’яч через екс-воротаря «Шахтаря» Лаштувку, забив свій 13-й гол у чемпіонаті (щоправда, у ту мить, коли Мхитаряну віддавали пас, він був в офсайді, якого судді чомусь не помітили). А ось дніпропетровець Матеус не зумів подібним чином переграти П’ятова.

На початку другого тайму Чеберячко зачепив у штрафному Фернандіньо, і головний арбітр Бойко вказав на «позначку», проте потерпілий влучив у поперечину. А згодом відбувся ключовий момент матчу. Бойко вгледів сумнівну гру рукою Чеберячка і не лише вдруге призначив пенальті, а й показавши ні за що другу жовту картку, вилучив захисника й залишив «Дніпро» у меншості. Але Фернандіньо не реалізував пенальті, влучивши у штангу... І все ж господарі забили другий гол. Після передачі Вілліана удару з ходу завдав Срна, і м’яч рикошетом від поля пролетів над руками Лаштувки. Під завісу гри після вилучення Степаненка склади вирівнялись. І в додатковий час Кучер зупинив рукою м яч, що летів у бік воріт “Шахтаря”. Стовідсотковий пенальті! Але арбітр чомусь вирішив інакше... Отже, “Шахтар” здобув шосту в лізі вольову перемогу над «Дніпром». У складі «Дніпра» дебютував екс-карпатівець Федецький, для якого це вже п’ятий у лізі клуб.

Після гри іспанський наставник «Дніпра» Хуанде Рамос зазначив: «Виключте» той гол, що нам забили з офсайду. Потім тебе залишають у меншості... І розподіл карток теж був дуже необ’єктивним... Що мене дивує, то це те, що ви говорите, що такий арбітраж — це нормально тут». Півзахисник «Дніпра» Олександр Алієв був ще відвертішим: «Давайте зробимо так, щоб на початку чемпіонату «Шахтареві» повісили золоті медалі, а інші 15 команд будуть битися за місця з 2-го по 16-те. Так неможливо грати. Це просто ганьба українському футболу!». Натомість головний тренер “Шахтаря” Мірча Луческу чомусь вважає, що його підопічні “заслужили цю перемогу”...

Олег Блохін, який став уже 13-м за ліком наставником «Динамо» в українських чемпіонатах, після кубкового розгрому в Донецьку не став робити кардинальних змін у складі. Щоправда, португальця Велозу не було навіть серед запасних. «Динамо» в першому таймі, попри перевагу, не зуміло забити «Зорі», яка обрала захисний варіант гри. Але після перерви заміни Блохіна дали результат. Мілевський вивів на ударну позицію Раффаеля, і бразилець, пробивши низом у ближній кут, провів свій лише перший гол за “Динамо».

«Таврії» довгоочікувану перемогу в Луцьку приніс результативний стандарт у виконанні Назаренка, який повз «стінку» пробив у дальній кут воріт Литовченка.

Мирон Маркевич місце у стартовому складі «Металіста» вперше у чемпіонаті довірив Вороб’ю, на рахунку якого — 105 голів у лізі. Проте першими відзначились «моряки». Бобко заробив пенальті, яке реалізував Сантана. Після перерви Воробей міг збільшити свій гольовий реєстр, але промахнувся. А врятував харків’ян від поразки Вілліан, скориставшись відскоком від воротаря Безотосного. Наприкінці матчу «червоне світло» від арбітра побачив наставник одеситів Роман Григорчук, який виявив невдоволення діями асистента арбітра.

У неділю відбулися інші матчі 10-го туру: «Говерла» — «Металург» Д, «Кривбас» — «Металург» З, «Ворскла» — «Іллічівець», «Карпати» — «Арсенал».

Схожі новини