Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Американська діаспора прописує бейсбол в Україні

Українці, які живуть за океаном, прислуговуються землі своїх батьків і спортивною допомогою. Такими сподвижниками є, зокрема, Василь Тараско і Роман Леськів з Нью-Йорка. Своїми силами і коштом вони популяризують в Україні бейсбол – вид спорту, який у США збирає 60-тисячні стадіони і який нарівні конкурує там з гольфом, баскетболом, американським футболом.

Екзотичний у нашій країні бейсбол ці ентузіасти культивують серед дітей, які навчаються у школах-інтернатах. Американці беруть на себе витрати на переїзди, проживання, харчування, забезпечують дітей екіпіровкою, закуповують нагороди для переможців.

Кілька днів тому у районному Кременці на Тернопільщині завершився п’ятий за чергою турнір з бейсболу серед підлітків-сиріт. У цьому містечку він відбувається вже втретє поспіль, а раніше змагання приймали Київ і Кіровоград. Кубок переможців дістався команді Донецької школи-інтернату, друге місце — у їхніх ровесників із м. Мізоча Рівенської області, третє — у господарів змагань. Спеціальну відзнаку отримали кращий гравець турніру донеччанин Юрій Швецов і єдина бейсболістка Діана Демчук (вона грала у складі рівенської команди). Діти отримали від американських меценатів ще й комплекти форми.

Василь Тараско (його батьки з Дрогобицького району) — людина пенсійного віку, але його енергії могли б позаздрити і молодші. Більш як 50 разів приїжджав в Україну, аби «прописати» тут бейсбол. У себе в Нью-Йорку вчить азів цього виду спорту студентів одного з університетів і дуже хоче, щоби бейсбол укорінився і в любій йому Україні. Для пана Василя головне — не так високі результати, як саме залучення дітей до спорту, їх самовдосконалення, фізичний і духовний гарт, які досягаються через спорт.

Разом з Василем Тараском і Романом Леськівим пропагувати бейсбол в Україні третю осінь поспіль приїжджає корінний американець Чед Лідл. Зараз він своїм коштом поїхав знайомити з бейсболом дітей Криму.

В Україні спортивні ентузіасти з діаспори знайшли надійного соратника в особі директора Кременецької школи-інтернату Володимира Миська. На спортивній базі цього навчального закладу він обладнав спеціальне поле для гри у бейсбол, сформував команду. Директор подбав і про екскурсії для учасників турніру — у Тернопіль, Почаївську лавру, на штучну санну трасу у Кременці.

В українських бейсболістів, якими опікуються заокеанські меценати, є перспективи. Два роки тому діти з Кіровограда перемогли у чемпіонаті Європи серед ровесників, брали участь у чемпіонаті світу, який відбувався у США (всі витрати на цю поїздку теж взяли на себе американські добродійники).

Завдяки закордонним українцям за останні роки осередки бейсболу з’явилися в Іллічівську, Сумах, у селі Давидові Пустомитівського району Львівської області (тут проводив заняття Чед Лідл). В Острозі на Рівенщині американці регулярно за свій рахунок проводять семінари для тренерів. Зараз йдуть переговори про запровадження бейсболу в трьох школах-інтернатах Львівської області. Не виключено, що наступного року географія дитячого бейсбольного турніру розшириться й за рахунок вихованців шкіл-інтернатів Івано-Франківської області.

Схожі новини