“Гарбузові цукерки “Остап і Одарочка” ми навіть подали на патент”

На противагу неукраїнському Хелловіну, у Чернівцях провели фестиваль-ярмарарок з кулінарного мистецтва  “Свято гарбуза”. Тут продавалися найрізноманніші гарбузові страви.

Гарбузові кекси і заварні тістечка, гарбузова каша і гарбуз фарширований, гарбузові цукерки і великий торт, прикрашений маленькими гарбузиками…У Чернівцях перед Ратушею, на  Центральній площі,  відбувся фестиваль-ярмарарок “Свято гарбуза”. Його організатори хочуть зробити цей захід однією із візитівок міста і також залучати учасників із сусідніх областей. У фестивалі-ярмарарку “Свято гарбуза” буреть участь тільки студенти – майбутні технологи, і ті, чия робота буде пов’язані з ресторанним бізнесом.

Власне, фестиваль “Свято гарбуза”три роки поспіль  проводився  у стінах Чернівецького торговельно- економічного інституту КНТЕУ. Зараз він вийшов за межі вузу і стає міським.

Впродовж трьох годин, в обідню пору,  студенти продавали  смаколики з гарбуза, які приготували власноруч. На площі для цього були розставлені намети. Всі кошти, отримані із продажу, будуть передані на лікування вихованцю Сторожинецького інтернату Даскалюку Борису, якому поставлено  діагноз «нейробруцильоз» (параліч кінцівок).

На гарбузовий фестиваль завітало надзвичайно багато людей.  Хтось купляв смаколики додому, а хтось куштував прямо на місці. Наприклад, гарбузову кашу студенти продавали з великої кастрюлі і накладали у тарілочки.

Деякі гарбузові страви, точніше напитки, можна було навіть дегустувати. Студенти приготували гарбузовий пунш. Один із гарбузів вони очистили від м’якоті і туди налили напій. Як розповіли хлопці, гарбузовий пунш  готується з додаванням до гарбуза  яблука, кориці, ваніліну.  І  на 5 літрів рідини – 200 грамів рому.  Все вариться  дві години. Всі страви хлопці та дівчата готували у  спеціальній лабораторії. Їм доводилося покупцям детально розповідати, з чого складається страва.

— “Відрадно, що наші студенти зрозуміли, що ми маємо творити свої українські свята, — каже  Валентина Полянко, декан факультету управління, сфери облсуговування та харчових технології ЧТЕІ КНТЕУ. Чому виник цей фестиваль-ярмарок з кулінарного мистецта “Свято гарбуза”? Бо нас, українців, вже  замучили з цим хелловіном, з цією диявольською силою, свічками… А чому гарбуз не використати якось по-іншому? А друга складова фестивалю — благодійність, виховання у студентів бажання допомогти. Цей гарний захід  ініціювала кафедра технології  і організації ресторанного  господарства, яка готує фахівців у сфері ресторанного бізнесу. І фестиваль розвиває у студентів навички у приготуванні кулінарних виробів саме  із гарбуза. Ми дуже вдячні Чернівецькій міській раді, яка   підтримала цей фестиваль, і допомогла нам цього року в організації. А це дозволило залучити нових учасників, і цього року це були вже не тільки наші студенти, а студенти всіх навчальних закладів міста, які готують спеціалістів у сфері ресторанного бізнесу”.

У всіх покупців очі розбігалися від гарбузових див. Чого тут тільки не було: різноманітні гарбузові запіканки, гарбузова панакота, торти і тістечка. До слова, гарбузова випічка також вражала оригінальною формою, приміром, тістечка у формі серця так і називалися – “гарбузові сердечка”.

Любов Ревуцька, старший викладач кафедри технології  і організації ресторанного  господарства, яка також керує в інституті Школою кондитера  зауважує, що всі страви студенти готували дуже ретально, із свіжих продуктів. І  додає, що  з гарбуза можна приготувати безліч найрізноманітніших страв:

— “Це можуть бути як основні страви, так і десерти. Також можна готувати і напої, наприклад, гарбузово-кавовий напій, соки. У напоях гарбуз дуже добре поєднується з яблуком, апельсином, айвою. Мої студенти – майбутні технологи,  1-го та 2-го курсу,  приготували на фестиваль кілька страв.  Улюблену студентами  сосиску в тісті, у ній дріжджове тісто на основі гарбузового пюре. Мусове тістечко з гарбузовим компоте. Також ми розробили власні цукерки, які навіть подали на патент, ми назвали їх   “Остап і Одарочка”, адже гарбуз – це такий типовий  український овоч. Всередині цукерок – гарбуз, кокосовва стружка, горіхи. “Остап”  у нас в чорному шоколаді, “Одарочка” – в білому. Ну і,звісно, спеціальна технологія приготування цекерок, таємницю якої ми не розкриваємо. Також  ми представили  запечений гарбуз, фарширований м’ясом і рисом. Надзвичайно смачна страва.  Гарбуз вичищається, маринується, начиняється рисом, пасированими овочами і мясом та  запікається”.

Вже наступного року чернівецьке “Свято гарбуза” має всі шанси стати ще масштабнішим. І, можливо, дійсно стане популярнішим за Хелловін.

Наталія ФЕЩУК

Фото автора