Марципановий ліс і його легенди

Популярні смаколики та авторські ляльки стали основою захопливої експозиції.

«Марципанів їм подавай», – сварилася на нас із братом у дитинстві бабця, коли ми вередували за столом. Що  воно таке, оті марципани, ми тоді й гадки не мали. А це – популярні кондитерські вироби «родом» із Європи. Крім чудових смакових якостей, такий продукт ще й корисний, бо містить багато вітаміну Е. Ба більше! Колись марципани навіть використовували як ліки проти головного болю та розладів нервової системи.

Марципани виготовляють із змеленого на борошно мигдалю, додаючи цукровий сироп. Іноді замість мигдалю використовують інші горіхи – арахіс, кеш’ю. У центрі Львова діє «Майстерня марципанів», де цей кондитерський виріб, який є пластичним, перетворюють на справжні витвори мистецтва – скульптури, картини та навіть цілі композиції!

У «Майстерні марципанів» вирішили влаштувати  видовищне дійство – відкрили виставку авторської ляльки «Легенди марципанового лісу». На полицях «оселилися» Лісовик, Перелесник, Чугайстер, Вовкулака, мавки, ляльки-мотанки, а кондитери виготовили до кожної із ляльок марципанові компоненти. Та найбільше у майстерні пишаються великою за розмірами, яскравою та динамічною марципановою композицією, темою для якої стало наймістичніше українське свято – ніч на Івана Купала.

«Композиція повністю зроблена із марципана, тобто є їстівною, як і всі вироби у нашій майстерні. Для її виготовлення використали 20 кілограмів цього продукту. Робота складається із двох частин: перша – Купальська ніч. Зазвичай вироби із марципанів, з огляду на особливості роботи із цим матеріалом, є статичними. Але наш майстер ризикнув – і йому вдалося передати рух молодої пари, яка стрибає через вогнище. Хоч було використано каркас, все одно зробити це було складно. А друга частина – Купальська квітка, доторкнувшись до якої слід загадати бажання – і воно обов’язково збудеться», – розповіла «ВЗ» працівник «Майстерні марципанів» Вікторія Вінник.

Виставка триватиме упродовж серпня, а після того марципанові експонати потраплять до музею, який створили при майстерні. Ці смаколики залишаються їстівними упродовж шести місяців, адже марципани не бояться спеки.

…Майстриня Євгенія Стесик (навчалася у Львівській академії мистецтв) за столом чаклує над цілою марципановою горою, що важить щонайменше 10 кіло. Ще трохи – і з марципана постане точна копія одного з відомих львівських храмів. Перед дівчиною – фото цієї святині із різних ракурсів.  На столі – кілька різнокольорових кульок готового марципанового тіста, загорненого у харчову плівку. Євгенія розповідає, що працювати з марципаном легко, майже, як із пластиліном. Єдине, не можна гаяти часу, адже матеріал швидко засихає. “Першими моїми виробами були фігурки звірят, яких так полюбляють діти. Їх виготовити легко і це не займає багато часу. А ось над собором із марципана працюю із березня», – розповіла «ВЗ» Євгенія Стесик. Стати марципановим майстром може кожен охочий – для відвідувачів тут влаштовують безкоштовні майстер-класи.

Фото автора