Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Закон про дерегуляцію бізнесу вступив у дію

  • 07.04.2015, 17:26
  • 964

Закон передбачає можливість реєстрації бізнесу протягом двох днів та ліквідацію дозвільних центрів.

В Україні 7 квітня набрав чинності закон №191-VIII про спрощення ведення бізнесу (дерегуляції). Цей закон був опублікований в офіційному виданні Верховної Ради.

Згідно з його положеннями, спрощується процедура відкриття і ведення господарської діяльності, скорочуються дозвільні і погоджувальні процедури, зменшується вплив державних органів на діяльність суб'єктів господарювання, підвищується рівень захисту прав інвесторів, удосконалюється механізм фінансування діяльності органів Державної реєстраційної служби.

Закон також підвищує відповідальність дозвільних центрів, що залишилися, за невиконання посадових обов'язків.

Зокрема, забезпечується скорочення функцій і вдосконалення процедур адміністративного регулювання економіки, введено прозорі та єдині правила для всіх суб'єктів економічної діяльності і умови для підвищення рівня їх захисту.

Головною метою цього закону є дерегуляція господарської діяльності, приведення законодавства в окремих сферах у відповідність з правовим полем ЄС, що дає можливість Україні підвищити позицію в рейтингу Doing Business.

Як повідомлялося, 12 лютого Верховна Рада прийняла запропонований урядом закон про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляції). Закон передбачає можливість реєстрації бізнесу протягом двох днів, а також ліквідацію дозвільних центрів і передачу їхніх функцій Центрам адміністративних послуг.

Цей закон Петро Порошенко підписав 2 квітня.

За підрахунками Мінекономрозвитку, економічний ефект закону про дерегуляцію бізнесу може досягти 40 — 60 млрд грн до 2020 року.

Бізнес, за оцінками міністерства, зможе зекономити близько 100 млн грн на оформленні документів і 150 — 250 млн грн на неофіційних платежах.

Тиждень.ua