Передплата 2024 ВЗ

У Жидачеві вчилися партизанити...

  • 12.01.2015, 22:13
  • 1 133

Нелегку науку із захисту Вітчизни на практиці передають своїм краянам активісти жидачівської громадської організації “Народна Самооборона”, волонтерського руху “Допоможи фронту”. Минулими вихідними на міському стадіоні “Авангард” вони з допомогою інструкторів центру тактичної підготовки «Бескид» організували вишкіл добровольців – вчили їх користуватися зброєю, маскуватися, вести розвідку, бій у полі і у приміщенні, орієнтуватися на місцевості, розпізнавати сліди, остерігатися мін, надавати медичну допомогу пораненим. І багато чого іншого корисного, що стало би у пригоді цивільним патріотам у разі військової небезпеки. До навчання зголосилися 35 жителів району, а серед них – управлінець заводу з виготовлення паперової тари, художник-дизайнер, вчителька-пенсіо­нерка, лікарі, журналіст, дрібні підприємці, заробітчани-будівельники, безробітні. Прийшли не з цікавості і не для розваги. Розмовляємо з однією з “курсанток” – 26-річною Іриною Підлісецькою, яка у рідному місті допомагає батькам вести торговельний бізнес:

Нелегку науку із захисту Вітчизни на практиці передають своїм краянам активісти жидачівської громадської організації “Народна Самооборона”, волонтерського руху “Допоможи фронту”. Минулими вихідними на міському стадіоні “Авангард” вони з допомогою інструкторів центру тактичної підготовки «Бескид» організували вишкіл добровольців — вчили їх користуватися зброєю, маскуватися, вести розвідку, бій у полі і у приміщенні, орієнтуватися на місцевості, розпізнавати сліди, остерігатися мін, надавати медичну допомогу пораненим. І багато чого іншого корисного, що стало би у пригоді цивільним патріотам у разі військової небезпеки.

Жидачів
Жидачів

До навчання зголосилися 35 жителів району, а серед них — управлінець заводу з виготовлення паперової тари, художник-дизайнер, вчителька-пенсіо­нерка, лікарі, журналіст, дрібні підприємці, заробітчани-будівельники, безробітні. Прийшли не з цікавості і не для розваги. Розмовляємо з однією з “курсанток” — 26-річною Іриною Підлісецькою, яка у рідному місті допомагає батькам вести торговельний бізнес:

— Складний зараз час у нашій державі, аж серце болить від того, що бачу по телевізору, — каже Ірина. — Усім нам треба вміти свою країну захищати. Я не зможу поїхати в зону АТО, та й ніхто мене туди не пустить. Але якби, не дай Боже, завойовники надумали прийти сюди з недобрими намірами, чинила б їм опір, пішла би партизанити. Під час дводенного військового вишколу я отримала знання, які сьогодні повинні мати всі. Місяць тому побувала на військових медичних курсах, які провели місцеві волонтери. Враження від занять — незабутні...

Добровольці займалися в умовах, “наближених до бойових”, — повзали у болоті і снігу. А от зброя була не справжньою. Стріляли пластмасовими кульками з макетних автоматів, які використовують у пейнтболі, їх взяли в оренду.

Один з ініціаторів цього вишколу — 37-річний підприємець Володимир Гаврон. Брав участь у подіях на Євромайдані, заснував у районі волонтерський рух з допомоги учасникам АТО. Разом з підприємцями-однодумцями опікується майже двома сотнями земляків, які боронять країну на сході. Постачав їм на передову все, крім зброї, — починаючи від шкарпеток до тепловізорів, приладів нічного бачення. Допомагають і родинам воїнів. Часто привозять у сім’ї АТОшників придбані за свої кошти канцелярські набори, продуктові пакунки і кажуть: це вам тато (чоловік) передав...

Схожі новини