Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сьогодні відбулось відкриття Різдвяного дідуха

  • 06.01.2015, 18:14
  • 743

«Хоч це і язичницький обряд, ми стараємось надати йому християнського змісту, і, напевно, для усіх нас важливим є у цьому дідусі бачити вдячність Богові за хліб, за дар життя, за все те, що Бог нам посилає кожного дня. Тому нехай кожен з нас цю подяку сьогодні складе Всевишньому», — зазначив о. Степан Сус, настоятель Гарнізонного храму св. ап. Петра і Павла.

«В цьому році ми з вами проходимо дуже складні випробування: випробування нашою вірою, нашою здатністю до самопожертви, випробування умінням бути разом. Але Бог дає випробування тим людям, які можуть їх подолати, так само Він дав випробування Ісусу Христу. Цей вечір буде особливий — за нашими столами десь не буде сина, десь батька, десь брата, хтось загинув, а багато зараз знаходяться на війні на Сході. Я просив би, щоб була, за нашою доброю традицією, спільна молитва за тих, кого немає, за тих, хто сьогодні нас захищає. Які б не були часи, чи в горі, чи в радості, ми завжди святкуємо народження маленького Ісусика. Я бажаю всім нам багато любові, багато добра і великої єдності. Наша добра українська традиція — дідух до хати, вся нечисть з хати. Христос народився!», — звернувся Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Ми традиційно встановлюємо дідух тут, на цій площі перед церквою Петра і Павла, разом з дітьми, разом з громадою. Ми є разом, і яка б не була ситуація в країні, це наші традиції, вони тримають нас разом. Це наша спільна віра.

Дідух — це добро, це багатство у нашій хаті, це єдність. Завжди в Святий вечір господар заносить до хати сіно, є різні інтерпретації того, як це відбувається: накривається стіл, усі сідають і згадують тих, кого немає. В цьому році це буде дуже важко, тому що хтось втратив сина, хтось батька чи брата, хтось сьогодні перебуває на війні на Сході. Але я дуже прошу всіх молитись, молитись за тих, кого сьогодні з нами немає, тому що цей рік — це велике випробування на нашу віру, випробування нашої жертовності. Це дуже непросто, але я переконаний, що ми ці випробування пройдемо і будемо тільки сильнішими», — додав Андрій Садовий

До створення цьогорічного дідуха долучились: родина Коцюків, працівники реставраційного відділу Музею народної архітектури та побуту, працівники локомотиворемонтного депо, працівники управління культури, ЛКП «Ратуша-сервіс».

Дідух складається з близько 140 снопиків та сягає трьох метрів у висоту.

На площі Яворського дідух простоїть до 19 січня.

Як зазначили в управлінні культури, встановлення дідуха у Львові проводять вже вдвадцяте.

Джерело: Прес-служба ЛМ

Схожі новини