Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Брати Капранови розкритикували новий фільм про Бандеру

  • 27.12.2014, 15:17
  • 1 176

Письменники Віталій та ДмитроКапранови різко розкритикували документальний фільм "Секрети Бандери" виробництва каналу "1+1". Прем'єра якого відбулася вчора 25 грудня.

Автором ідеї та сценарію стала Світлана Усенко, відома за фільмом "Таємниці генія Шевченка". Режисером-постановником фільму виступили Тетяна Алфьорова та Олена Елісєєва. Оператор-постановник — Віталій Панасюк.

Капранови опублікували відкритий лист до Коломойського та Олександра Ткаченка стосовно "Секретів Степана Бандери".

Шановні керівники і власники каналу "1+1"!

Вітаємо вас із тим, що 25 грудня 2014 року ваш канал відбив пальму першості із безсоромних маніпуляцій у, здавалося б, неперевершеного Дмітрія Кісєльова.

Переглянувши фільм Світлани Усенко "Секрети Степана Бандери", українські глядачі довідалися багато цікавих речей. Виявляється, Бандера з дитинства займався самобичуванням, усе життя присвятив звеличуванню власної персони, бив ногами вагітну дружину, був зрадником, терористом, агентом Абверу, мав проблеми з жінками і одночасно наприкінці життя прижив сина від дружини приятеля. І це далеко не повний перелік одкровень, що прозвучали у фільмі.

Щоб закріпити у думках глядачів саме ці "істини" автори щедро використовують найбрудніші журналістські прийоми — карикатурні інсценізації, натяки та гіпотези, вправно підмішуючи сумнівної якості "пікантні подробиці" особистого життя до фактів, що дійсно мають історичне значення. (Дивно, що забули згадати, що Бандера у дитинстві, певно, займався онанізмом і підкріпити це думкою експерта-сексолога).

За методами та прийомами цей "твір" виходить далеко за межі журналістської етики та людської моралі. А у наш воєнний час це не просто паскудство, але ідеологічна диверсія проти народу, який об'єднався у боротьбі з загарбниками.

Чого вартий хоч би лист Бандери Гітлеру, який весь перекладено з німецької — окрім одного слова — "фюрер". І це слово — не біля імені Гітлера, а у підписі — "Фюрер Організації Українських Націоналістів Степан Бандера".

За відомими рецептами "Раша тудей" весь бруд та махінації авторів були прикриті появою на екрані відомих і авторитетних персон: Ярослава Грицака, Юрія Шухевича, а у титрах — Івана Патриляка.

Сподіваємося, що згадані особи самі оцінять роль, на яку їх розвели нечистоплотні автори. Переконані, що комісія з журналістської етики також дасть належну оцінку прийомам та методам, за допомогою яких робилося це "журналістське розслідування".

Закликаємо Інститут національної пам'яті висловитися з приводу припустимості подібних підходів у "дослідженнях" української історії.

Шановні (поки що) пани Коломойський та Ткаченко!

Ми розуміємо, що ви дивитеся не всі програми вашого каналу. А тому вимагаємо, щоб ви негайно подивилися фільм "Секрети Степана Бандери" та публічно висловилися щодо роботи авторів та окремо щодо впливу цього "контенту" на ситуацію в Україні.

Нас же найбільше стурбували моральні та соціальні наслідки цього екранного паскудства. Можливо, Світлана Усенко вважає, що вона першою застосувала цю провокаційну методу в Україні і через це ввійде у історію масмедій. Мусимо розчарувати — не перша. До неї подібне "розслідування" біографії Тараса Шевченка зробив Олесь Бузина. До речі, його за це дуже справедливо відпиздили. Тож доріжку протоптано.

Побоюємося, що ця екранна провокація підживить антисемітські настрої в Україні, які, здавалося, майже зникли на тлі спільної боротьби із російськими загарбниками. Якщо так станеться, це буде цілком на вашій совісті.

Сподіваємося, що усі наші особисті знайомі, що працюють на каналі "1+1" або співпрацюють із ним, не забаряться висловити свою позицію стосовно паскудства і провокацій, які дозволили собі автори фільму. Зробіть це якнайшвидше, щоб ми знали, вітатися завтра з вами, чи ні. Бо врешті-решт існує межа блядству навіть на телебаченні.

Закликаємо також журналістську спільноту дати оцінку методам, застосованим у фільмі — адже за Світланою Усенко люди судитимуть про весь журналістський цех. Просимо професійні медіа-сайти та спільноми, такі як Телекритика, Дзеркало Тижня, День та ін. розпочати широке обговорення з метою не допустити кісєльовщину до сучасної України.

Хочемо зауважити, що особисто ми не поділяємо ідеології Бандери, категорично негативно оцінюємо його політичну діяльність, а також культ його персони, яким сьогодні намагаються затулити конструктивну державотворчу працю сотень тисяч українських патріотів у ХХ столітті.

Проте якщо канал "1+1" не дасть належної оцінки аморальному, підлому і брехливому фільму "Секрети Степана Бандери", може статися так, що обурені українці зберуться, щоб спалити будівлю вашого каналу. І тоді ми не виступимо з жодним словом на ваш захист. Бо це — не гріх у порівнянні з показом подібних "творів".

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень