Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українських біженців обманом вивезли до Сибіру - без документів і грошей

  • 22.10.2014, 17:34
  • 808

Приблизно двісті переселенців з України, яких обманом «заманили» до Республіки Саха (Якутія), опинилися в катастрофічній ситуації на новому місці.

Про це повідомляють члени регіональної Громадської палати, передає sakha.today.

«Паспорти, як розповіли переміщені, у них забрали напередодні вильоту. Люди прибули сюди без грошей і документів. Програми з переселення у нас немає, зарплати в 130 тисяч рублів і підйомні по 250 тисяч, які їм обіцяли, теж відсутні. З робочими місцями і житлом, як скрізь, складно», — розповів голова регіональної Громадської палати В'ячеслав Алексєєв.

За його інформацією, групі переселенців (192 особи), яких переправили до Якутії літаком з Криму наприкінці серпня, обіцяли житло, робочі місця і діючу програму з добровільного переселення співвітчизників.

Як заявила заступник голови Громадської палати Якутії Марина Богословська, республіканській владі в авральному порядку довелося займатися вирішенням долі біженців (серед прибулих — 80 дітей (з них 30 — немовлята).

«Поселили українців на території колишньої військової частини. Діти, один за іншим, стали потрапляти в лікарні з кишковою інфекцією — ніде було зберігати продукти. Ми закликали на допомогу жителів. Відгукнулися підприємці, профспілкові діячі. Привезли продукти, холодильники, іншу побутову техніку. Посприяла і республіканська влада — видали обдуреним переселенцям по 10 тисяч рублів, одягли і взули всіх дітей. Потім почали шукати документи біженців. Кримська ФМС на запити не відповідала, адже люди виявилися абсолютно безправними. І вибратися з Сахи без паспортів і грошей неможливо. Урешті-решт домоглися пересилання документів. Їх доправили лише тиждень тому. Частину біженців удалося влаштувати в інших регіонах. Але залишилися ще 96 осіб», — розповідає правозахисниця.

У свою чергу, помічник керівника Управління ФМС Росії у Республіці Крим Яна Смолова заявила, що паспорти в переселенців забрали відповідно до вимоги федерального закону «Про біженців»: «Вони отримали статус на тимчасовий притулок. Закон вимагає перед цим здати документи на зберігання. Повернуть їх у регіоні, куди люди переміщені. У Криму квот на біженців немає, тому громадян України відправляють в інші місця». На питання про причину, з якої паспорти діставалися до адресатів усередині однієї країни майже два місяці, Смолова не відповіла.

Схожі новини