Передплата 2024 ВЗ

Галичина може розраховувати на ІТ, науку та туризм

  • 20.10.2014, 23:22
  • 863

У Львові відбулася міжнародна конференція «Галицькі стратегії». Організувала її ГО «Європейська галицька асамблея» (ЄГА). Мета зустрічі – пошук шляхів економічного та політичного реформування Галичини та України. Почесними гостями стали міський голова Львова, екс-міністр економіки Павло Шеремета, німецький публіцист Вольфганг Темплін і угорський дипломат Тамаш Беркі.

«Галичина отримала шанс стати найбільш європейським регіоном України. Аби скористатися ним, слід розробити відповідну стратегію регіонального розвитку. Перш за все, провести адміністративну реформу, аби укрупнити регіони країни та надати їм більше повноважень. Схоже свого часу зробили в Польщі. Галичани можуть стати локомотивом руху України до ЄС, бо показують найвищий в Україні рівень підтримки інтеграції з ЄС та НАТО, мають більшу схильність до приватної власності, тривалий досвід місцевого самоврядування. Галичани є спадкоємцями політичних традицій європейського парламентаризму, а галицька економіка структурно ближча до центральноєвропейської, де переважає малий та середній бізнес», — заявив голова наглядової ради ЄГА Микола Яковина.

«Галичина у структурі економіки не може розраховувати на ті ж галузі, що індустріальні регіони півдня і сходу України. На Галичині можна розвивати ІТ-сферу, науку та туризм. У світі надлишок капіталу, а в Україні його бракує, тож якщо створимо хороші умови для бізнесу, то можемо залучити ці вільні кошти. Для цього варто взяти приклад із Польщі, як правильно залучати інвестиції. Сфера ІТ не дає багато робочих місць, а от туризм — так. Ми порахували, що 26 туристів у Львові дорівнюють одному робочому місцю. За перші 10 днів цього року ми мали 230 тисяч туристів, а це 9 тисяч робочих місць. Тому це велика перспектива для Львова та регіону», — розповів екс-міністр економіки України Павло Шеремета.

«Перед Україною зараз багато шансів для розвитку. Ви стали критичнішими до своїх політиків і значно активнішими. Це свідчить про розвиток громадянського суспільства, яке скинуло «рожеві окуляри» щодо політиків-кумирів, які вирішать ваші проблеми за вас. Політики будуть краще працювати, коли ви будете їх контролювати, що ви вже демонструєте. Я народився в НДР, де 40 років був соціалізм, і знаю, що таке перехід від тоталітарної системи до демократичної і як важко змінити суспільну свідомість, виховати відповідальних громадян. Багато хто з українців ще не раз капітулює перед викликами, які вам кидає стара тоталітарна система, але це єдиний шлях, аби змінитися на краще», — вважає німецький публіцист Вольфганг Темплін.

Схожі новини