Передплата 2024 «Добрий господар»

Помацайте картину!

  • 03.10.2014, 00:44
  • 493

Мистецтвознавець, працівник Львівської національної галереї мистецтв Анастасія Сімферовська переконана — незрячі також повинні відчути красу візуального мистецтва. З цією ідеєю Анастасія звернулась у Львівську академію мистецтв. Викладач академії Василь Одрехівський погодився допомогти. Експеримент вилився у мистецько-соціальний проект «Торкаючись, бачу». 12 портретів ХІХ-ХХ ст. з колекції Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького стали об’ємними.

Вперше раритетні предмети мистецтва можна обмацати з усіх боків. Люди з особливими потребами, котрі завітали на відкриття проекту, підкреслили, що тепер не лише розуміють, хто зображений на портреті, а й відчувають стиль та техніку художника.

“У лютому цього року побувала у польському місті Стальова Воля, де обговорювали, як пристосувати музейний простір для людей з особливими потребами, зокрема для людей з вадами зору, — каже автор ідеї Анастасія Сімферовська. — Польські музеї мають можливість втілювати дуже дорогі проекти: можна сприймати картину через запах і звук, для людей з особливими потребами адаптована ширина дверних пройомів, є спеціальні ліфти між поверхами”.

«Проект «Торкаючись, бачу» — це перша експериментальна спроба адаптації візуального зображення для незрячих в Україні, — каже куратор проекту, скульптор Василь Одрехівський. — 12 портретів виготовили в стінах Львівської академії мистецтв студенти-старшокурсники кафедри монументально-декоративної скульптури».

Схожі новини