Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко зустрівся з українцями, які провели три роки в лівійському полоні

  • 03.09.2014, 22:07
  • 633

Ключове завдання держави – це захист прав, життя і здоров’я кожного громадянина України, і саме на це мають бути спрямовані зусилля всіх органів влади, заявив Президент України Петро Порошенко під час зустрічі з українцями, звільненими з лівійського полону.

зустріч
зустріч

«Для нас було пріоритетним, ключовим завданням, щоб ми змінили ставлення держави Україна до кожного окремого українця, українця за кордоном. Захист його прав, життя і здоров’я має бути для держави першим пріоритетом. Ми мали забезпечити ефективний захист вашого життя», — сказав Петро Порошенко, звертаючись до звільнених.

«Всі мають знати, що, якщо хтось потрапив у біду, держава зробить все, щоб його врятувати і допомогти, тому що в цьому головна мета держави. Україна буде боротися за своїх громадян скрізь», — підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що процес звільнення був непростим, і до нього було залучено чимало людей і керівників арабських держав.

Разом з тим він зауважив, що святкувати перемогу ще зарано, оскільки у полоні ще залишилося четверо українців. Глава держави висловив переконання, що їх невдовзі також вдасться звільнити, оскільки всі звинувачення проти них є безпідставними. «Всі звинувачення, які намагалися їм висунути, — є абсурдними. Цивілізований світ це знає», — зазначив Президент.

Один із звільнених Володимир Братченко від імені всіх подякував Главі державі, Міністру закордонних справ, працівникам Посольства України, лікарям за постійну підтримку під час їх перебування у полоні та зусилля, яких вони доклали, для їх звільнення. «Посольство завжди було поряд, ми це відчували», — сказав колишній полонений.

Іван Лайбу також додав, що, перебуваючи у полоні в чужій країні, завжди відчував підтримку держави та українського народу. «Величезна подяка за це, бо, коли кожного дня відчуваєш, що за тобою народ, стає легше. Ми не втрачали надії і вірили, що рано чи пізно будемо на своїй Батьківщині», — сказав він.

У 2011 році лівійськими повстанцями було затримано 24 співробітника лівійсько-російської нафтової сервісної компанії TAHARA, серед яких було 2 росіянина, 3 білоруса, решта — українці. У ЗМІ повідомлялося, що лівійські повстанці звинуватили робітників, більшість з яких — обслуговуючий персонал, у пособництві колишньому лідеру Лівії Муаммару Каддафі. 24 серпня 2014 року їх було звільнено з полону та переправлено до Москви, а згодом — до Києва. Один з українців не дожив до звільнення.

4 українців ще залишаються у полоні бойовиків угрупування «Місурата» — батько та син Володимир та Вадим Чигирьови, Юрій Санін та Анатолій Рубан. Їх товарищі передали Президенту листа від дружин затриманих з проханням сприяти їх звільненню.

Схожі новини