Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто накинув око на аптеку «Під Чорним орлом»?

  • 27.07.2014, 22:52
  • 1 269

Аптека-музей «Під Чорним орлом», що на вул. Друкарській, 2, — під загрозою приватизації. До керівництва установи звертаються люди з пропозиціями оренди або суборенди приміщення... У Львівській міській раді заявляють про рейдерство... Приміщення автентичної аптеки — в обласній комунальній власності, розташоване в самісінькому серці Львова. Очевидно, комусь припекло відкрити там ресторан або розважальний заклад... Наразі загроза є невидимою, але цілком реальною, вважають представники громадськості.

Аптека-музей «Під Чорним орлом», що на вул. Друкарській, 2, — під загрозою приватизації.

До керівництва установи звертаються люди з пропозиціями оренди або суборенди приміщення... У Львівській міській раді заявляють про рейдерство...

Приміщення автентичної аптеки — в обласній комунальній власності, розташоване в самісінькому серці Львова. Очевидно, комусь припекло відкрити там ресторан або розважальний заклад... Наразі загроза є невидимою, але цілком реальною, вважають представники громадськості.

Аптека «Під Чорним орлом» заснована ще «за бабці Австрії», у 1735 р. У 1966 році тут створили музей історії фармації, якому присвоєне почесне звання «Народний». За часів незалежності України аптеку внесено до переліку музеїв. згідно з документами, заклад не підлягає перепрофілюванню. За словами завідувачки аптеки-музею «Під Чорним орлом» Любові Роздобудько, тут налічується понад 5 тисяч експонатів, серед них — близько двох тисяч старовинних медичних книг. Ми не можемо допустити, аби цей унікальний заклад зник з лиця землі! Нашу аптеку знають у всьому світі. Проводяться семінари для фармацевтів, заняття для студентів медичних навчальних закладів. Організовується безліч екскурсій.

Ще жодного разу не бачила, аби всередині аптеки-музею не було туристів. Охочих побачити, як у давнину виготовляли ліки, доторкнутися до старовинного медичного приладдя, — не бракує! Квиток до музею коштує 15 грн. (для дорослих), 10 грн. (для студентів), 7 грн. (для школярів).

Директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Олег Березюк каже, аптека-музей «Під Чорним орлом» є одним з найкращих туристичних об’єктів. Це живий музей, через який проходить десятки тисяч людей. «Є речі, які не продаються. У першу чергу — це історична спадщина Львова, яку ми зобов’язані зберегти. З’явились певні рухи. Деякі ділки лобіюють приватизацію цього приміщення. Тому ми вирішили нанести превентивний удар. Щоб вони зрозуміли, що громадськість триматиме це питання на контролі», — додав посадовець.

Виконавчий директор Галицької фармацевтичної асоціації Неля Бик розповіла, у Львові є близько дев’ятнадцяти аптек, яким понад сто років. На жаль, чимало з них або закриті, або перепрофільовані. Наприклад, в історичній аптеці на вул.Городоцькій (навпроти тюрми) — піцерія, а на пр. Шевченка — банк. Автентичні аптеки зникають... Громадськість має бити на сполох! «В аптеці на вул. Коперника, 24, свого часу винайшли гасову лампу. Такі заклади — це світова перлина», — за уважила пані Неля.

Останнім часом у Львові спостерігається аптечний бум. У місті відкривається багато нових аптек. Загалом уже налічується 1034 аптечних закладів. Проте у нас діє лише вісімнадцять аптек, у яких виготовляють ліки за рецептами. В аптеці № 1, що на вул.Фредра, вдень приймають 200-300 рецептів, повідомляє фармацевтична асоціація.