Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Збирають гроші на пам’ятник Вербицькому

  • 13.04.2014, 23:33
  • 706

Наступного року Україна відзначатиме 200-ліття з дня народження Михайла Вербицького – композитора, на музику якого покладено слова Державного гімну України. Згідно з рішенням ЮНЕСКО, 200-ліття з дня народження композитора затверджено у календарі пам’ятних дат, які у 2015 році відзначатимуть за участі цієї організації. До ювілейної дати Львівське регіональне суспільно-культурне товариство “Надсяння” планує презентувати у Львові пам’ятник легендарному композитору.

«У січні минулого року виконком Львівської міськради вирішив встановити пам’ятник Михайлу Вербицькому у сквері на розі вулиць Вербицького — генерала Чупринки, — розповів “ВЗ” голова Львівського регіонального суспільно-культурного товариства “Надсяння” Володимир Середа. — Оскільки це була ініціатива нашого товариства, відповідно, ми і є замовником на проектування пам’ятника, шукаємо фінансову базу».

За словами пана Середи, у рамках Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращу концептуа­льну ідею пам’ятника композитору Вербицькому журі вибирало з 21 проекту. Переможцями стали львівські скульптори Андрій та Володимир Сухорські, відомі за пам’ятниками Тарасу Шевченку та Юрієві Змієборцю у Львові. “Відкриття пам’ятника плануємо на 6 травня 2015 року — у День міста Львова, — каже пан Середа. — Розглядаємо ще варіанти 24 серпня (День Незалежності) та другої половини вересня, коли з канікул повернуться студенти — молода інтелігенція. Народився Михайло Вербицький 4 березня — цю дату ми не розглядали, оскільки до того часу міська рада ще не встигне влаштувати благоустрій ділянки. З цієї ж причини не розглядаємо варіанти і коли вперше виконували гімн — 10 березня (у день смерті Тараса Шевченка) та дату смерті композитора — 7 грудня”.

“Пам’ятник композитору буде із бронзи, аркуш позаду нього — із граніту, — пояснив “ВЗ” скульптор Андрій Сухорський. — Висота фігури, яка сидить, становитиме трохи більше двох метрів, а усього пам’ятника разом із листом — близько трьох метрів”.

Для виготовлення та відкриття пам’ятника за внески членів товариства “Надсяння” та кошти небайдужих осіб уже зібрано близько 70 тисяч гривень. Потрібно ще близько 700 тисяч.

Товариство “Надсяння” відкрило окремий гривневий рахунок, на який можна переказати пожертви на спорудження пам’ятника:

р/р 26008301203649

у філії Львівського ОУ

АТ “Ошадбанк”; код банку 325796;

ЄДРПОУ 20856341.

Схожі новини