Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Die Presse: "Мета Путіна - Київ і вся Україна"

  • 11.03.2014, 16:36
  • 1 152

Російсько-українська криза загрожує перерости в "загальноєвропейську кризу з гарантованою участю сусідніх країн, держав-членів НАТО і США".

Так вважає колишній радник президента РФ Володимира Путіна, науковий співробітник Інституту Катона Андрій Ілларіонов, котрий дав інтерв'ю Die Presse.

"Це результат перетворення Росії з напіввільної країни, якою вона була в 2002 році, на нинішню повноцінну автократію, — сказав економіст. — Політичний режим сьогодні наскрізь авторитарний. Поки що він не тоталітарний, але близький до того. Росія сьогодні — зовсім не та країна, що в 2002 році: це країна з політв'язнями, залякуванням меншин, політичної опозиції, гомосексуалістів і багатьох інших. Її зовнішня політика дуже агресивна. Росія зайняла ревізіоністську, реваншистську позицію, мета якої в тому, щоб заново прокреслити кордони в Європі. Це не жарт, а офіційна політика уряду".

"Починаючи з 2004 року Росія є навіть не напівдемократичною, а зовсім авторитарною країною", а після незаконного вторгнення до Грузії в 2008 році вона, з погляду міжнародного співтовариства, втратила право на членство у "Великій вісімці", вважає Ілларіонов. Утім, зазначив він, виключення з цього клубу Путіна "тепер вже не засмутить... Чи вплинуло на Сталіна вилучення (СРСР) з Ліги Націй в 1939 році після нападу на Фінляндію ? Ні. Було занадто пізно. Його режим (і до того часу) вже перетворився на щось таке, що докорінно відрізнялося від традиційних уявлень більшості міжнародної спільноти. Тому на образ дій Путіна сьогодні не вплинуло б і виключення Росії з ООН". На запитання, чому Росію не виключили з G8 після грузинської війни, Ілларіонов відповів: "Можна було б ще запитати Даладьє і Чемберлена, чому вони в 1938 році не вжили відповідних заходів проти Гітлера і Муссоліні. Тоді це називалося "умиротворенням", сьогодні говорять про "початок з чистого листа".

"...Це не кримська криза. І не українська криза. Це криза, яка може призвести до повномасштабної війни... Приєднання Криму практично відбулося... Ба більше, підготовлено і наступ на сам Київ. Мета Путіна — Київ і вся Україна. Він хоче тепер створити сухопутний коридор з Криму в Придністров'ї, де вже давно заправляють колишні офіцери КДБ і, відповідно, ФСБ. Цей коридор покликаний відрізати Україну від Чорного моря". Ілларіонов вважає, що "напад на Україну Путін запланував рік тому", приводить переклад інтерв’ю InoPressa.

Якщо США і Європа не вживуть заходів, то реалізація цього сценарію — "лише питання часу", прогнозує співрозмовник Die Presse. Під "заходами" він має на увазі висування в бік конфліктної зони військового контингенту країн Заходу. У 2008 році саме "рішення президента Буша перекинути до Туреччини і Румунії ескадрильї ВПС США і відправити в Чорне море військові кораблі "змусило Росію зупинити свої війська за 60 км від Тбілісі, переконаний Ілларіонов. "Ніхто сьогодні не хоче робити нічого в цьому роді. Я і сам не хочу, щоб це робилося. Але я не бачу іншого засобу покласти край агресії і окупації", — додав він.

Схожі новини