Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Політологи: "2014-й стане роком боротьби громадян за майбутнє України"

  • 03.01.2014, 12:20
  • 629

У 2014-му Україні необхідно подолати кілька політичних та економічних викликів, зокрема: змінити пострадянську економічну модель суспільства, уникнути встановлення в країні авторитаризму та громадянського протистояння. Про це в коментарі Тиждень.ua заявили політологи, прогнозуючи початок 2014 року.

«По-перше, треба змінити економічну модель. Тому що проблема усіх країн з пострадянською економічною моделлю полягає в тому, що вона перебуває в стані стагнації. Ці економіки не демонструють зростання, а тому вони не ефективні. Тобто нам треба її змінити або вона зовсім розсиплеться», — вважає політолог Вадим Карасьов.

«А така зміна економічної моделі неможлива без політичної реформи. Тобто другий виклик для України виходить з першого — уникнути політичного хаосу і встановлення політичної диктатури. Потрібно обійти ці два крайні сценарій, щоб українське суспільство почало рух в напрямку конституційного ліберально-демократичного порядку», — зазначив Карасьов.

Як зауважує експерт, наразі триває й «боротьба українського суспільства зі старою пострадянською заіржавілою неефективною державною машиною, яка вже не може його контролювати, але й поки суспільство не може її перебороти».

«І наступний рік буде роком боротьби за майбутнє. Суспільство, яке сьогодні уособлюється Майданом, низовим протестом, що невдоволений не тільки владою, але й опозицією, він хоче іншу політику, іншу державу, що працюватиме на людей, переборе цю пострадянську державну машину. Або впродовж найближчих років ми створимо державу, яка формується з суспільства знизу, або переможе, трошки відремонтувавшись, ця пострадянська державність», — зазначає експерт.

У свою чергу, директор політико-правових програм Центру Разумкова Юрій Якименко головними викликами наступного року називає боротьбу з авторитаризмом та необхідність уникнення громадянського протистояння.

«Головний виклик — не дати встановитися авторитарного режиму в Україні, тому що на тлі масовий акцій протесу, які вже перейшли у вимір простою або демонстрації своєї незгоди, бачимо заяви багатьох представників влади стосовно того, що треба навести порядок. Наведення порядку у спосіб, що суперечитиме демократичним принципам — це дуже велика небезпека. Особливо ця небезпека є значною, враховуючи перспективи майбутньої виборчої кампанії… І друге — необхідно уникнути ще гіршого сценарію — громадянського протистояння на фоні різних оцінок того, що відбувається, чи перспектив України. Зрозуміло, що це — технологія, яка використовується і окремим представниками влади, і агентами впливу зарубіжних країн, щоб посилити дезінтегрованість суспільства, і довести його до більш гострих форм протесту», — зазначив Якименко.