Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені б'ють на сполох через погіршення "життєво важливих функцій" Землі

  • 01.08.2021, 10:15
  • 820

Вчені з університету Орегону заявили про неминучі кліматичні зміни і попередили про погіршення «життєво важливих функцій» Землі

Про це повідомляє телеканал Al Jazeera.

Дослідження ґрунтуються на даних про вирубку лісів, викиди парникових газів і товщину льодовиків. З'ясувалося, що 18 із 31 «життєво важливих функцій» планети погіршилися до рекордних значень.

Як стверджують вчені, головною причиною кризи стала надмірна експлуатація Землі. Вони заявили про «безпрецедентну кількість» стихійних лих, пов'язаних із кліматом.

Зокрема, незважаючи на зменшення рівня забруднення через пандемію, рівень вуглекислого газу та метану в атмосфері Землі досягли рекордних значень в 2021 році.

Крім того, у Гренландії та Антарктиди зафіксували рекордно низький рівень крижаної маси, а швидкість танення льодовиків зросла на 31 відсоток порівняно з показниками 15-річної давнини.

Читайте також: Фатальні зміни: кліматологи пророкують Україні посухи, урагани та пилові бурі

На думку вчених, зараз для нашої планети настав переломний момент. Аби вирішити проблеми, вони закликали відмовитися від викопного палива, скоротити викиди небезпечних речовин в атмосферу, взятися за відновлення екосистем, перейти на рослинну дієту і домогтися стабілізації чисельності населення.

Крім цього, дослідники рекомендували обговорювати зміни клімату у всіх школах світу.

Схожі новини