Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Таємниці УПА розкривають архіви у молочних бідонах

За останні два місяці у селі Рай на Бережанщині знайшли три, поруйновані часом, бідони з-під молока із документацією підрозділів Української Повстанської Армії

Про це кореспонденту «Високого Замку» розповів заступник директора Бережанського краєзнавчого музею з наукової роботи Микола Проців.

— Залишки одного з упівських бі­донів зберігаються у наших місцевих краєзнавців Євгена Ханика і Дарії Шатної, — каже науковець. — Я оглядав знайдені документи, вони дуже знище­ні. Ледь встановили, що серед цих за­лишків — «Історія української культури» Івана Крип’якевича випуску 1939 року — що свідчить про духовний гарт упівців. А також — посібник з військової хірур­гії від 1949 року (партизани у криївках вчилися надавати пораненим медичну допомогу).

Бідон, в якому зберігалася документація УПА. Нині він став експонатом Бережанського музею. Фото автора
Бідон, в якому зберігалася документація УПА. Нині він став експонатом Бережанського музею. Фото автора

Інші молочні бідони з архівами УПА під час землерийних робіт знайшла бригада полтавських газовиків, які ре­монтують газогін «Уренгой-Помари-Ужгород». Але вони забрали ці знахід­ки зі собою додому. Згодом місцеві хлопці просканували прилеглу терито­рію металодетекторами і знайшли ще один, 5-літровий, повністю прогнилий бідон. Через отвори у ньому проникла вода, тож архівні матеріали зберегти не вдалося. А сам бідон віддали у му­зей.

Залишки книги “Історія української культури”, яку у криївках читали партизани. Фото з архіву М. Проціва
Залишки книги “Історія української культури”, яку у криївках читали партизани. Фото з архіву М. Проціва

Ще одну таку місткість з віднос­но добре збереженими документами (це були звіти про бої із енкаведиста­ми) передали для дослідження і оциф­рування у Музей визвольних змагань у Львові.

Сім років тому такий же упівський архів у бідоні з-під молока надибали між селами Куропатники і Жуків. Зна­хідку передали науковцям зі Львова. Дещо вдалося реставрувати і оциф­рувати. У Музей визвольних змагань бережанці передали також бідон, що його знайшли у селах Біще, Поручин.

На жаль, на історії національно-ви­звольних змагань намагаються спе­кулювати. І навіть заробляти на ній. Микола Проців каже, що чимало цін­ної документації 40−50 років минулого століття продають «чорні археологи»…

Читайте також: На Тернопільщині знайшли «капсулу пам'яті» від ОУН (фото)

Схожі новини