Передплата 2024 ВЗ

Навіщо Зеленський влаштував кадрові "чистки"?

  • 27.07.2021, 18:40
  • 832

Зеленський звільняє посадовців, які були на нараді щодо "вагнерівців", щоб відвернути увагу від власного провалу

На цьому наголосила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко у своєму відеоблозі.

«Днями Зеленський влаштував кадровий «головопад».

Під його сокиру потрапили заступники керівника СБУ, раніше — заступник міністра оборони, а кілька місяців тому Зеленський своїм указом звільнив керівника головного управління розвідки, професіонала Василя Бурбу.

Всіх цих високопосадовців поєднує одна деталь — рівно рік тому вони перебували в кабінеті Зеленського, де доповідали Верховному Головнокомандувачу деталі таємної спецоперації, так званої «операції вагнерівців», — сказала вона.

Ірина Геращенко нагадала, що спецоперація була розроблена за часів президента Порошенка спільно з міжнародними партнерами України.

«Ці злодії були причетні до збиття МН17, до вбивств військових і цивільних українців на Донбасі, до злочинів в Сирії та інших країнах, тому що „вагнерівці“ — це приватна армія, як перебуває під контролем Путіна і виконує найбрудніші спецоперації», — зазначила депутатка.

Також вона наголосила, що спецоперація щодо «вагнерівців» була унікальною розробкою українських спецслужб, яка мала забезпечити можливість притягнути до відповідальності злочинців.

«Зараз ми б мали 33 свідки для міжнародних судів і в справі МН17, і в справі вбивств на Донбасі», — сказала Геращенко.

Співголова фракції «Європейська Солідарність» зазначила, що під час інтерв’ю телеканалу «1+1» Зеленський фактично зізнався, що особисто зірвав спецоперацію щодо «вагнерівців», повідомивши Лукашенку відповідну інформацію.

«Опозиція рівно рік вимагала створити ТСК, щоб розслідувати деталі цієї зради. Її заблокували „слуги“, яким невигідно її створювати», — нагадала депутатка.

Вона також підкреслила, що «справа вагнерівців» вказує на те, що влада продовжує знецінювати операції українських спецслужб, так само як у ситуації з Цемахом.

«Петро Порошенко погодився прийти на засідання ТСК створеної „слугами“ за умови, що туди запросять Зеленського. Саме Зеленський зізнався, що розповів деталі цієї спецоперації Лукашенку — абсолютному сателіту Кремля, який на той час вже перебував в агонії виборчої кампанії, результати якої не визнав весь світ. А ми підіграли Лукашенку і злили Путіну деталі спецоперації. Абсолютний кошмар, за який варто відповідати за законом», — сказала Геращенко.

Співголова фракції зазначила, що правоохоронні органи відмовлялися відкрити відповідне кримінальне провадження проти президента Зеленського за статтею «державна зрада» за зверненням представників Руху опору капітуляції, а реєстрації кримінального провадження вдалося домогтися тільки через суд.

«Сьогодні річниця зради українських спецслужб, коли унікальна спецоперація, яка могла увійти в аннали історії наших розвідників, була просто злита з найвищих кабінетів держави», — підкреслила вона.

«Ця спецоперація народилася не в Зеленського в голові, і не в Порошенка, вона формувалася і велася в співпраці з нашими партнерами з НАТО — це США і Туреччина. Як би не ховалася влада від відповідей на неприємні питання, на них доведеться відповідати, і не в ТСК „слуг“ і ОПЗЖ. Бо прийде час, коли перед розвідниками за зраджену і злиту спецоперацію щодо „вагнерівців“ доведеться відповідати в українському суді», — резюмувала Геращенко.

Схожі новини