Передплата 2024 «Добра кухня»

Призводить навіть до гангрени: епідеміологиня розповіла про небезпеку штаму "Дельта"

  • 29.06.2021, 15:15
  • 2 117

Штам "Дельта" не лише більш заразний, ніж його попередники, а й викликає дещо іншу клінічну картину у хворих та, відповідно, важчий перебіг COVID-19

Як зауважила під час пресбрифінгу виконуюча обов'язки генерального директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іванченко, світ стурбований появою нового штаму «Дельта» та його підвиду «Дельта плюс», передає «Еспресо.Захід».

За станом на ранок вівторка, 29 червня методом секвенування коронавірусу (поглибленого аналізу зразків, які допомагають встановити, який конкретний штам вірусу «підхопив» хворий, — ред.) 92 країни підтвердили циркуляцію цього штаму у них. В Україні, нагадала Наталія Іванченко, зафіксували вже два випадки.

«Цей штам — на 60% більш заразний, ніж попередні. Якщо раніше контактною особою вважалася та, яка перебувала у приміщенні з хворим протягом 15 хвилин (і, відповідно, ризикувала захворіти), то у випадку з антигеном штаму „Дельта“ для зараження достатньо 5−7 хвилин спілкування з хворим чи перебування з ним в одному приміщенні», — наголосила головна епідеміологиня області.

Читайте також: Вакцина, яка дуже ефективна проти штаму «Дельта»

Також вона зазначила, що цей штам дає трохи іншу клінічну картину: «Є повідомлення про те, що у клінічних проявах переважають ураження органів слуху та шлунково-кишкового тракту. Штам „Дельта“ частіше вражає дітей та молодь і частіше спричиняє тромбози, що призводять навіть до гангрени».

Проте ті люди, які отримали дві дози вакцини проти коронавірусу (незалежно від виробника) на 80% захищені від важкого перебігу коронавірусної хвороби.

«Це — надзвичайно багато, тому політика більшості країн світу спрямована на те, щоб якомога більше людей мало доступ до двократної вакцинації як найбільш дієвого засобу профілактики», — підкреслила Наталія Іванченко.

«Тож якщо до вас телефонують і запрошують на вакцинацію, скористайтеся цим запрошенням і вакцинуйтеся, оскільки за станом на сьогодні це — єдиний спосіб захистити абсолютно все населення від коронавірусу», — підсумувала очільниця Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Схожі новини