Передплата 2024 «Добрий господар»

"Технічна помилка": у Німеччині виготовили прикрасу у формі України без Криму

  • 13.06.2021, 16:15
  • 720

У Німеччині продають ювелірну прикрасу у вигляді карти України, але без Криму. Виробник пояснює помилку технічними, а не політичними причинами

Про це розповідає DW.

Відколи Росія 2014 року окупувала та анексувала український півострів Крим, зображення України на географічних картах стало гострополітичним питанням. В Україні Крим позначають як українську територію. На виданих у Росії картах півострів подають як територію РФ. На Заході, зазвичай, зафарбовують Крим на картах у ті ж кольори, що й решту України, хоч у деяких випадках і позначають його як спірну територію. Наприклад, інтернет-гігант Google на своїх онлайн-картах для користувачів із Німеччини відділяє від України Крим пунктирною лінією (державний кордон позначено суцільною).

А от німецька фірма S.W.W. Schmuckwaren GmbH з містечка Леонберг, що біля Штутгарта, виробляє й продає золоті та срібні підвіски у формі карти України, але взагалі без Криму.

Фото: DW
Фото: DW

Залежно від розміру та матеріалу вартість кулона становить від 22,95 до 295,95 євро. Фірма виробляє схожі ювелірні вироби з обрисами багатьох інших країн світу, проте вони відповідають міжнародно визнаним кордонам цих країн.

«Технічно неможливий» Крим?

Чому комусь у Німеччині спало на думку виробляти підвіски у вигляді карти України без Криму?

DW звернулася із цим запитанням до директора фірми-виробника Свена Вільгельма (Sven Wilhelm). У відповідь він заявив, що цей ювелірний виріб не має жодного політичного підґрунтя. За його словами, зробити підвіску-карту, де півострів був би приєднаний до материкової частини України, просто «технічно неможливо».

Читайте також: У Навального не захотіли виправляти мапу з «російським» Кримом

На зауваження DW, що в такому вигляді карта-підвіска не відповідає міжнародно визнаним кордонам України, Вільгельм зауважив, що ті, кому цей виріб не подобається, не мусять його купувати.

«Ви можете замовити у мене також окрему підвіску з Кримом і носити їх разом», — запропонував компромісний, на його думку, варіант директор S.W.W. Schmuckwaren GmbH.

Швидка реакція OTTO

Однак підвіски з Україною без Криму донедавна можна було купити не лише у фірми-виробника, але й на сайтах таких велетнів інтернет-торгівлі як OTTO та Amazon. DW зв'язалася з обома компаніями та попросила пояснити, чому на їхніх торговельних майданчиках продається ювелірний виріб, який не відображає визнані світовою спільнотою кордони України.

Відреагували компанії на запит по-різному. Німецький концерн OTTO, який українці знають ще за каталогами посилкової торгівлі, миттєво вилучив підвіску зі свого сайту. За словами речника концерну Франка Зургольта (Frank Surholt), OTTO також висунув до продавця вимогу ніколи більше не продавати через сайт otto. de цей або схожий товар.

А от у німецькому підрозділі компанії Amazon взяли до відома запит DW, але згодом відмовилися коментувати цю ситуацію. Підвіски з картою України без Криму станом на 11 червня все ще можна купити на німецькому сайті Amazon.

Схожі новини