Передплата 2024 «Добрий господар»

Країни Балтики висилають російських дипломатів на знак солідарності з Чехією

  • 23.04.2021, 19:55
  • 674

У п'ятницю, 23 квітня, Литва, Латвія і Естонія оголосили, що вирішили вислати російських дипломатів на знак солідарності з Чехією

Про це повідомили міністерства закордонних справ цих країн.

Зокрема, Латвія вирішила вислати з країни одного російського дипломата.

«23 квітня міністр закордонних справ Едгар Рінкевичс вирішив оголосити одного дипломата посольства РФ небажаною особою в Латвійській Республіці (персоною нон грата). Рішення ухвалено на знак солідарності з урядом Чеської Республіки у зв’язку з нелегальними діями російських розвідувальних служб у Чехії і на основі оцінки дій дипломата посольства РФ і допущених ним порушень у Латвії.

Рішення також ухвалено на основі взаємних консультацій із союзниками в рамках ЄС і НАТО", — зазначили в МЗС Латвії.

Естонія також вирішила вислати одного російського дипломата.

У пресслужбі МЗС країни наголосили, що отримали від Чехії інформацію щодо причетності російської військової розвідки до вибухів боєприпасів у Врбетіце у 2014 році.

«Росія грубо порушила міжнародне право на території Європейського Союзу та держав-членів НАТО, що підірвало суверенітет Чехії та призвело до смерті двох людей. Така поведінка шкодить європейській безпеці та стабільності і є неприйнятною. Для висловлення солідарності Естонія вишле одного російського дипломата, діяльність якого не відповідає дипломатичній діяльності, узгодженій у Віденській конвенції», — йдеться в заяві.

Водночас Литва висилає двох російських дипломатів. Два співробітники посольства РФ у Литві оголошені небажаними особами в країні і повинні залишити її протягом семи днів.

«Литва ухвалила таке рішення після безпрецедентних подій у Чеській Республіці, солідаризуючись із нашим союзником, який зазнав безпрецедентно небезпечного нападу», — сказано в повідомленні литовського МЗС.

У відомстві відзначили, що рішення було ухвалене у тісній координації з латвійськими та естонськими партнерами.

Як відомо, минулого тижня влада Чехії вирішила вислати з країни 18 російських дипломатів у зв’язку із новими фактами в розслідуванні вибухів, що трапилися на складі боєприпасів у Врбетіце в Моравії в жовтні 2014 року. Тоді загинули двоє людей.

Зазначалося, що всі 18 співробітників посольства РФ у Празі були ідентифіковані як співробітники російських спецслужб — ГРУ і Служби зовнішньої розвідки.

Читайте також: Дипломатична війна: Чехія висилає ще 70 працівників посольства РФ

Вказані чоловіки використовували російські паспорти на ім’я Олександра Петрова і Руслана Боширова. Судячи з оприлюднених поліцією фото, це ті ж чоловіки, яких звинувачували в отруєнні Скрипалів у Великій Британії у 2018 році (колишнього офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в місті Солсбері).

Розслідувачі Bellingcat раніше ідентифікували «Петрова» і «Боширова» як офіцерів ГРУ Р Ф Олександра Мішкіна та Анатолія Чепігу.

Схожі новини