Передплата 2024 ВЗ

Дипломатична війна: Чехія висилає ще 70 працівників посольства РФ

  • 22.04.2021, 17:35
  • 898

Чеський уряд дав Росії час до 12:00 22 квітня для того, щоб скасувати рішення про депортацію чеських дипломатів: росіяни проігнорували це. Відтак чехи вирішили зрівняти кількість дипломатів у країнах ти вислати 70 працівників російського дипвідомства

Про це заявив глава МЗС Чехії Якуб Кулганек, передає iDNES.

Росія до 12:00 не прокоментувала вимогу Чехії про реадмісію депортованих працівників посольства в Москві. Прем'єр-міністр Андрей Бабіш заявив, що президент Мілош Земан також погодився з поточними кроками.

Кулганек, який раніше заявив, що Росія грубо порушила суверенітет Чехії, постановив обмежити кількість дипломатів російського посольства до рівня чеського представництва в Москві. Росіяни повинні покинути країну в місячний термін.

Зараз у посольстві Росії в Празі працюють 27 дипломатів та 67 адміністративно-технічних працівників, тоді як у посольстві Чехії в Москві їх кількість зменшилася до п'яти дипломатів та 19-ти осіб адміністративно-технічного персоналу. До цього переліку не входить консульський персонал в інших містах обох країн.

Таким чином, Чехія відкликає 22 дипломати та 48 інших робітників посольства, тобто загалом 70 осіб.

Читайте також: У Празі Путіна «посадили» на золотий унітаз біля посольства РФ

Нагадаємо, у суботу, 17 квітня, Чехія вислала 18 російських дипломатів та оголосила у розшук агентів ГРУ Олександра Петрова та Руслана Боширова, які причетні до отруєння Сергія Скрипаля у британському Солсбері. Причина такого рішення не називається.

18 квітня стало відомо, що вибух на складах боєприпасів у чеському комплексі Врбетіце 2014 року найімовірніше був влаштований російськими агентами, аби зірвати постачання ці зброї за межі країни. Зокрема — для силових підрозділів України.

18 квітня прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш пообіцяв розсекретити інформацію про вибух на складі боєприпасів, у причетності до якого підозрюють російські спецслужби.

19 квітня віцепрем’єр, міністр промисловості і торгівлі країни Карел Гавлічек повідомив, що Чехія не допустить російську державну компанію «Росатом» до участі в тендері на побудову нового енергоблоку на одній із атомних електростанцій країни.

21 квітня глава МЗС Чехії Якуб Кулганек поставив ультиматум Росії, вимагаючи повернути до Москви всіх висланих дипломатів.

У Кремлі відповіли на ультиматум Чехії щодо повернення висланих дипломатів, заявивши, що «розмови з Росією у стилістиці вимог є безперспективними»

Схожі новини