Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хід конем: Чехія не допустить російську компанію до побудови АЕС "Дуковани"

  • 19.04.2021, 11:15
  • 660

Російський «Росатом» не допустять до побудови АЕС після викриття причетності спецслужб Росії до вибуху 2014 року у Врбетіце

Цю інформацію підтвердив прем’єр-міністр Чехії Андрей Бабіш після того, як раніше 18 квітня про це заявив віцепрем’єр, міністр промисловості і торгівлі країни Карел Гавлічек, повідомляє Радіо Свобода.

Раніше в суботу він заявляв, що вважає участь компанії у тендері дуже малоймовірною та майже неможливою.

«На цей момент я не можу уявити, щоб „Росатом“ потрапив в оцінку безпеки», — сказав Гавлічек. За його словами, держава, мабуть, не запросить російську компанію для оцінки безпеки, але рішення повинен ухвалити уряд.

Найближчими днями Чехія мала надіслати опитувальник з питань безпеки тим, хто зацікавлений у будівництві АЕС.

«Я не знаю, що мені писати в анкеті для Російської Федерації з огляду на те, що тут відбулося вчора» , — заявив у неділю віцепрем’єр-міністр Ян Гамачек, який зараз також відповідає за управління Міністерством закордонних справ.

«Ми виключимо „Росатом“ з тендеру на поставку для „Дуковани“ протягом декількох днів», — цитує Гамачека Aktualne.

Читайте також: У Празі Путіна «посадили» на золотий унітаз біля посольства РФ

Нагадаємо, у суботу, 17 квітня, Чехія вислала 18 російських дипломатів та оголосила у розшук агентів ГРУ Олександра Петрова та Руслана Боширова, які причетні до отруєння Сергія Скрипаля у британському Солсбері. Причина такого рішення не називається.

18 квітня стало відомо, що вибух на складах боєприпасів у чеському комплексі Врбетіце 2014 року найімовірніше був влаштований російськими агентами, аби зірвати постачання зброї за межі країни, зокрема для силових підрозділів України.

18 квітня прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш пообіцяв розсекретити інформацію про вибух на складі боєприпасів, до якого, ймовірно, причетні російські спецслужби

Схожі новини