«Еліксир» довголіття – рис і квасоля
Що робити, щоб до глибокої старості насолоджуватися ідеальним здоров’ям і прекрасним самопочуттям? Відповідь на це запитання відома жителям так званої Блакитної зони, тобто країн, де люди живуть найдовше
Виявляється, треба часто їсти рис і квасолю.
Блакитну зону роками досліджує Ден Бютнер, експерт із довголіття, автор кількох книжок-бестселерів про правильне харчування. Це, зокрема, італійський острів Сардинія, костариканський півострів Нікоя, грецький острів Ікарія, японський острів Окінава й місто Лома-Лінда у Каліфорнії (США). Бютнер досконало вивчив харчові звички людей, що живуть у Блакитній зоні, де люди живуть найдовше, і рекомендує поєднувати у меню два інгредієнти — рис і квасолю.
На думку Бютнера, вживання у їжу рису й квасолі є одним із ключових секретів довголіття, а також поясненням, чому люди з Блакитної зони лише зрідка мають хвороби серця, рак, діабет і ожиріння. За словами Бютнера, меню на базі рису й квасолі «може врятувати світ», бо, крім користі для людини, не завдає шкоди екології. Мовляв, порція квасолі забезпечує таку саму кількість білка, як і сто грамів яловичини, виробництво якої вважають шкідливим для довкілля.
Крім того, квасоля й рис містить інгредієнти, необхідні для функціонування організму людини. Це, зокрема, фолієва кислота, магній і залізо. Нарешті, на відміну від м’яса, квасоля не містить шкідливих насичених жирів.