Передплата 2024 «Добре здоров’я»

AstraZeneca змінила назву своєї вакцини

  • 30.03.2021, 12:15
  • 896

Вакцину від коронавірусу англо-шведської компанії AstraZeneca, яка мала однойменну назву, перейменували на Vaxzevria

Про це повідомило Європейське агентства лікарських засобів.

Назву змінили 25 березня. В агентстві медичних продуктів Швеції запевнили, що перейменування препарату не спричинить інших змін, але фахівці з вакцинації повинні знати про перейменування, тому що інформація про продукт, його маркування і упаковка можуть виглядати інакше.

Як зазначає «Бабель», вакцини від AstraZeneca вважаються найбільш доступними для всього світу завдяки низькій ціні та простим умовам зберігання. Одна доза коштує 3−4 долари, а зберігатися препарат можна тривалий час при температурі від -2 до +8°C. Для повноцінної імунізації потрібно отримати дві дози з інтервалом у 4−12 тижнів.

Дані деяких досліджень показують, що чим більшим є інтервал між першою і другою дозами, тим ефективнішою буде вакцинація. Ефективність препарату становить 76%.

Читайте також: У Норвегії зафіксували ще дві смерті після вакцинації: почалось розслідування

Водночас на початку березня понад 20 країн світу призупинили використання вакцини AstraZeneca через ймовірне виникнення тромбів. Проте доказів прямого зв’язку з вакциною не було — розробники запевняли, що вона безпечна, та й випадки тромбозів фіксували лише в окремих країнах, які використовували спільну партію вакцини. Після перевірки вакцини Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Європейський медичний регулятор заявили, що препарат безпечний і не пов’язаний із тромбозом. Зрештою 18 березня країни повернулися я до використання вакцини AstraZeneca.

Також вакцину від AstraZeneca виготовляють в Індії, однак попри те, що склад у британсько-шведської та індійської вакцин ідентичний, в Індії препарат випускають під локальним брендом Covishield. В Україні наразі використовують саме Covishield.

Схожі новини