Передплата 2024 «Добрий господар»

Королівство Харків: журналісти показали мільярдний "спадок Кернеса"

  • 30.03.2021, 12:35
  • 1 191

Після смерті мера Харкова Геннадія Кернеса у власність його дружини Оксани Гайсинської та пасинка Родіона Гайсинського перейшли об’єкти, які Кернес "забув" задекларувати

Серед них — земля під найбільшими харківськими ринками, кафе і цілим рядом будівель в історичному центрі міста. Про це повідомляє Bihus.Info.

Кернес роками в своїй електронній декларації зазначав, що орендує невелику кімнату і номер в готелі «Національ». Не з’являлися в його електронній декларації також і дружина та пасинок — Оксана та Родіон Гайсинські.

Тим часом Родіон ще з 2019 року почав виникати як власник або співвласник у харківських компаніях, на які виводилися коштовні і колись комунальні об’єкти. Цей процес активізувався після того, як Кернес вже у 2020-му потрапив до клініки «Шаріте» у Німеччині. У компаніях почав вигулькувати не лише Родіон, серед власників з’являлася вже й Оксана Гайсинська.

«Я знаю, що десь з 2018 року суттєво став погіршуватися стан його здоров’я (Кернеса — ред.). Я думаю, що це була така повільна, гармонійна, ненав’язлива — не так як зараз, коли все переписується на Оксану, — легалізація чи, імовірно, легітимізація цієї власності. І почали переписувати на Родіона ще до того, як Кернес захворів на коронавірус. Я думаю, що він готувався до закінчення свого строку», — розповів журналістам Дмитро Булах із «Харківського антикорупційного центру», який роками досліджував кейси, пов’язані з передачею комунального майна міста у приватні руки.

Читайте також: Іменем Геннадія Кернеса у Харкові хочуть назвати вулицю і станцію метро

Майже всі активи, які «висять» на цих компаніях виводилися з комунальної власності фактично за одним і тим же принципом. Місто за час мерства Кернеса продавало ділянки маловідомим компаніям, нерідко навіть в розстрочку на 5 років. Ці компанії так чи інакше були пов’язані з оточенням самого Кернеса. Далі активи якийсь час перебували на балансах цих фірм, після чого перекидалися на інші приватні фірми, в яких нині і засвітилася родина Кернеса. «Харківський антикорупційний центр» разом з Bihus.Info детально досліджували ці процеси ще наприкінці минулого року, а нині журналісти вирішили продемонструвати все це майно.

Так, зараз компанії, де Родіон Гайсинський записаний як власник або ж співвласник, володіють:

  • землею під кав’ярнею на проспекті Незалежності. Ділянку раніше місто продало приватній фірмі з орбіти Кернеса в розстрочку на 5 років.
  • землею під ринками «Центральний», «Європа», «Казка», «Кінний», ХТЗ, ринком поблизу метро «Індустріальна», низкою дрібних торговельних об’єктів в різних частинах міста, а також ринками «Соллі» та «Термінал».

Окрім цього Родіон Гайсинський нещодавно з’явився серед співвласників компанії «Паркінг+». Це один з найбільших підрядників харківських комунальників, який займається будівництвом та ремонтом доріг, а також продажем асфальтобетону. Компанія регулярно перемагає на харківських тендерах, отримавши за останні три роки від міста понад 3 мільярди гривень. Окрім величезних підрядів «Паркінг+» контролює асфальтобетонний завод на околиці Харкова.

Оксана Гайсинська вже з’явилася серед власників компаній, які володіють:

  • землею під фудкортом «Казковий будиночок» у парку Горького. Всередині двоповерхового будинку — кав’ярні, ресторани, розважальні зони.

Цікаво, що ділянка розташована посеред комунального парку, але перебуває у приватній власності — її продали ще у 2012 році для «будівництва та подальшої експлуатації об’єкта стаціонарної рекреації». Згодом маловідомий власник ділянки «перекинув» її фірмі «Фиаба», якою нині повністю володіє Гайсинська.

  • землею під кав’ярнею у центральному парку Шевченка. Цю земельну ділянку депутати харківської міської ради віддали в оренду компанії Оксани Гайсинської до 2046 року.
  • земля під будівлею і будівля на вулиці Скрипника, що поруч із центральною харківською вулицею Сумською. Раніше тут був обласний осередок Партії Регіонів, пізніше місце було регіональним штабом партії «Блок Кернеса — Успішний Харків».
  • земля та будівлі у центральній частині Харкова під «торговельні центри». Йдеться про будівлю та землю під нею на вулиці Мироносицькій з цільовим призначенням під «торгівельно-офісний центр». А також про будівлю і землю під нею на вулиці Сумська, в історичній частині міста — впритул до театру Шевченка. Ними володіє компанія «Діамант 2006», куди Гайсинська увійшла кілька тижнів тому.

Читайте також: Терехов пропонує встановити Кернесу пам'ятник і назвати на його честь проспект

Тут фірма планує збудувати семиповерховий торговельний комплекс, але цьому протистоять чиновники з обласного управління культури, які заявляють, що в цій точці Харкова будівлю такої висоти (31 метр) зводити заборонено, оскільки це частина історичного ареалу. Суди з цього приводу ще тривають.

За підрахунками журналістів зі «Слідства.Інфо» вартість активів, власниками яких тепер по суті є Оксана та Родіон Гайсинські, може становити близько 1,3 млрд. грн. За прогнозами та оцінками «Харківського антикорупційного центру» це може бути не вичерпний перелік майна, яке «отримали у спадок» родичі покійного мера Харкова, і незабаром ми маємо шанс побачити ще низку компаній, ділянок та нерухомості.

Схожі новини